Acht gemeenten in de provincie Utrecht werden deze week door FC Utrecht bezocht tijdens de eerste editie van het FC Utrecht en Zorg van de Zaak Provinciebezoek. Een verslag van het bezoek aan Zeist.

Het is dé kick-off van het tweejarige pilotproject Dementalent bij Ontmoetingscentrum Zeist en de FC Utrecht-spelers Ruben Ligeon, Mark van der Maarel en Zeistenaar Issa Kallon zijn erbij. Bij het project, een initiatief van Vitras, wordt gekeken naar wat mensen met dementie nog wél kunnen. En is het de bedoeling dat mensen met dementie op basis van hun talent vrijwillig worden ingezet bij maatschappelijke instellingen, winkels en andere organisaties.

‘Hartverwarmend’
Met een raak schot in het doel verzorgt Kallon het officiële startschot van Dementalent. Samen met zijn ploeggenoten bezorgt hij de ouderen in het Ontmoetingscentrum een geweldige ochtend. “Ik ben heel blij met het bezoek van FC Utrecht vandaag aan onze gemeente”, zegt wethouder Sander Jansen. “En met het feit dat FC Utrecht in de provincie de samenwerking zoekt op maatschappelijk gebied. Hartverwarmend dat FC Utrecht vandaag met zoveel mensen is gekomen.”

Samen de krant doornemen
Mooi zijn in Zeist de ontmoetingen tussen de ouderen met lichte tot matige dementie en de voetballers van FC Utrecht. Ze nemen onder meer samen de kranten en het laatste nieuws door en genieten zichtbaar van elkaars gezelschap. “Net als bij het voetbal bereik je samen veel meer”, aldus wethouder Marcel Fluitman.

Nieuwe fans
Na een partijtje ‘penaltyschieten’ te hebben gedaan en de FC Utrecht Quiz te hebben gespeeld, vertrekken de voetballers weer uit Zeist. Zij weten dat ze er vanaf nu enkele tientallen nieuwe fans bij hebben. Uit het Ontmoetingscentrum van Zeist.