Seizoen 2001/2002. 34 wedstrijden gespeeld, 14 gewonnen, 9 gelijk, 11 verloren. 51 punten. Doelsaldo: 60 - 51. Eindstand: zevende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2001/2002.

Van NAC, Sparta en Vitesse (steeds uit) wordt bij de start van de competitie verloren. FC Utrecht staat laatste in de Eredivisie, maar niet voor lang. FC Utrecht beleeft een productieve eerste competitiehelft met 9 overwinningen en 5 nederlagen en de doelcijfers  40 voor en 27 tegen. Vooral thuis is de ploeg ijzersterk. Vanaf 17 september 2000 - 2-1 verlies tegen FC Twente - is Stadion Galgenwaard een onneembare veste. Op 10 februari 2002 maakt NEC (uitslag 1-4) een einde aan de mooie reeks.  De Nijmeegse ploeg staat na 6 minuten met 0-3 voor en geeft de voorsprong niet meer uit handen.   

Nieuw bij FC Utrecht zijn Arno Arts (Willem II), Arco Jochemsen (Feyenoord) en Fins internationaal Paulus Roiha. Robert Roest en René Ponk keren terug. Reinier Robbemond gaat naar AZ, Mitchell van der Gaag zoekt de warmte op van Madeira, middenvelder Alfons Groenendijk  gaat als trainer aan de slag bij Katwijk.

Nieuwe tribune
Op 9 september wordt tegen FC Groningen de hoofdtribune met 44 skyboxen en 1800 luxe stoelen in gebruik genomen. Het wordt extra feest door de 3-1 overwinning. Een week later wordt een minuut stilte gehouden in verband met de aanslag op de Twin Towers in New York. De EC-wedstrijd tegen Grazer AK wordt een week uitgesteld.

In de eerste ronde van de UEFA Cup worden de Oostenrijkers uitgeschakeld. In Stadion Galgenwaard wordt het 3-0 door doelpunten van Dave van den Bergh, Stefaan Tanghe en Igor Gluscevic. De 21-jarige Dirk Kuijt is betrokken bij twee van de drie doelpunten. De uitwedstrijd lijkt een formaliteit maar halverwege staat FC Utrecht met 3-0 achter. Een doelpunt van Dirk Kuijt breekt de weerstand van de Grazer AK. Twee minuten na rust frommelt Kuijt de 3-1 binnen, zijn eerste Europese treffer. De Oostenrijkers zijn woedend. De doelman is volgens hen door de springende aanvaller gehinderd.  In de tweede ronde is Parma te sterk. In Stadion Galgenwaard wordt met 3-1 verloren. In de stad van ham en kaas blijft een wonder uit: 0-0.

Drie op rij
Ronald Koeman denkt met weinig plezier terug aan december in Stadion Galgenwaard. Hij verliest er op 2 december met Vitesse (3-1). Het is zijn laatste wedstrijd als trainer van die club. Op 23 december keert hij terug in Utrecht als coach van Ajax en moet opnieuw het hoofd buigen. Voor het derde jaar op rij moet de Amsterdamse ploeg de punten in Utrecht laten. Doelpunten bij de 3-1 winst van Stefaan Tanghe, Arco Jochemsen en Tom van Mol.

De samenwerking tussen Berger en Adelaar verloopt niet optimaal. In het trainingskamp op Cyprus komt het tot een confrontatie als contractverlenging ter sprake komt. Berger wil niet verder gaan dan een contract voor een jaar. Adelaar mist daarin waardering voor zijn werk. Hij tekent uiteindelijk een contract tot juli 2003 met een optie voor nog een jaar.

Weg naar finale
Het bekertoernooi begint voor FC Utrecht in de achtste finale. Thuis wordt met 4-1 gewonnen van Excelsior. In de kwartfinale wordt sc Heerenveen met 3-1 verslagen. In de halve finale mag Jong Ajax geen probleem opleveren maar dat loopt anders. Na 90 minuten is het 2-2. In de verlenging wordt niet gescoord en in het nemen van strafschoppen is de Eredivisieclub beter. Dirk Kuijt krijgt ten onrechte een gele kaart en mist daardoor de eindstrijd.

De finale op 12 mei wordt een onvergetelijke gebeurtenis met een blunderende grensrechter in blessuretijd. Igor Gluscevic scoort twee doelpunten in de officiële speeltijd. Wamberto maakt de gelijkmaker in de laatste minuut. De kleine Braziliaan staat duidelijk buitenspel maar dat ontgaat grensrechter Kloeg. In de verlenging sleept Ajax de volle buit binnen met een winnende treffer van Zlatan Ibrahimovic. Door het foutje van Kloeg loopt FC Utrecht de premie voor de winnaar (355.000 euro) mis en moet genoegen worden genomen met de verliezerspremie (235.000). Ook het duel om de Johan Cruijff-schaal gaat voorbij aan de FC.

Voorzitter Hans Herremans stapt over naar de Eredivisie NV. Penningmeester Gerrit Bloemink volgt hem op. Op 1 december gaat de fanshop open. Stefaan Tanghe wordt gekozen in het Belgische elftal. Dave van de Bergh speelt alle wedstrijden van het begin tot het einde. Igor Gluscevic wordt topscorer met 15 doelpunten.

Frans Adelaar zegt vier dagen na het verlies in de bekerfinale onverwacht zijn contract op. Foeke Booy wordt zijn opvolger.

Tekst: Ton de Ruiter