Ooit legde hij er als jong jochie de basis voor wat een mooie voetbalcarrière zou gaan worden. En vanaf komende zomer keert hij er terug: Rick Kruys op Sportcomplex Zoudenbalch. De Utrechter gaat aan de slag als jeugdtrainer bij FC Utrecht en zet in mei een punt achter zijn profvoetballoopbaan.

Kruys trapte in clubverband bij vv Holland voor het eerst tegen een bal en speelde vervolgens voor USV Elinkwijk, voordat hij in 1997 het shirt van FC Utrecht aantrok. Op Sportcomplex Zoudenbalch zette de zoon van oud-speler van FC Utrecht Gert Kruys de volgende stappen in zijn ontwikkeling, waarna hij in 2003 debuteerde in de hoofdmacht van de Eredivisionist uit de Domstad. Via Zweden (Malmö FF) en Volendam (de plaatselijke FC) belandde hij in 2012 in Kralingen. Daar speelt hij sindsdien voor Excelsior. Achter zijn loopbaan als speler zet hij na dit seizoen, na dertien jaar prof te zijn geweest, een punt.

“Sinds zes jaar ben ik naast mijn voetbalcarrière ook actief als (jeugd)trainer. De afgelopen jaren heb ik de D, C, B, A, Beloftenploeg en het eerste elftal getraind bij vv De Meern. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het trainersvak een vak is waarin ik graag wil doorgaan”, zegt Kruys, die in de jaargang 2013/2014 als individuele trainer bij de FC Utrecht Academie werkzaam was. “Zo heb ik een beeld gekregen van de opleiding van FC Utrecht. Doordat er veel tijd in ging zitten en ik druk was met mijn eigen carrière had ik besloten om dat maar één seizoen te doen. Wel spraken we in 2014 af om per jaar contact te houden om te kijken wat we voor elkaar konden betekenen.”

Eind vorig jaar resulteerden de aanhoudende contacten tussen FC Utrecht en Kruys in een aanbieding voor de Excelsior-speler. “Ik heb besloten die te accepteren. Dat was best een moeilijke beslissing voor me, omdat ik afscheid neem van het spelen van profvoetbal. Maar uiteindelijk heeft de mogelijkheid om trainer te worden bij een BVO de doorslag gegeven. Ik krijg nu de kans me te ontwikkelen en hoop in de toekomst van waarde te kunnen zijn als trainer bij FC Utrecht.”

Kruys gaat aan de slag bij FC Utrecht O14 komend seizoen en start in de nieuwe jaargang ook aan de cursus Trainer/Coach I. Het stagetraject zal Kruys bij FC Utrecht ondergaan.

“We zijn er erg blij mee dat we Rick kunnen toevoegen aan het trainerskader van onze academie”, zegt Technisch Manager Erik ten Hag van FC Utrecht. “Rick is een echte Utrechter en een echte FC Utrecht-man bovendien. Hij heeft, ondanks het feit dat hij pas dertig jaar is, al de nodige ervaring als trainer én weet wat er op het hoogste niveau gevraagd wordt, in zowel de jeugd als bij de profs.”