Met een achterstand, omwille van een achillespeesblessure, moest Ramon Leeuwin aan het seizoen beginnen. De verdediger van FC Utrecht heeft die valse start inmiddels méér dan goedgemaakt en staat weer dáár waar je hem op basis van zijn rugnummer ook zou verwachten: aan de rechterkant van het centrum van de FC Utrecht-defensie. En FC Utrecht, dat staat misschien nog wel hoger dan velen hadden verwacht. Leeuwin heeft er wel een verklaring voor. Het woord is aan de verdediger.

Net van z’n mountainbike gestapt tijdens een trainingskamp in het Overijsselse De Lutte bleek Ramon Leeuwin, een week of zes geleden, over een voorspellende blik te beschikken. ‘De voortekenen zijn hartstikke goed’, vertelde de verdediger, die er aan toevoegde het voorlopig van wedstrijd tot wedstrijd te willen bekijken. “We zijn nu een week of zes, zeven verder en de eindstreep komt dichtbij”, vertelt Leeuwin. “We strijden nog op twee fronten mee. De KNVB Beker natuurlijk, waarin we in de halve finale thuis tegen VVSB spelen en het dus aan onze stand verplicht zijn de finale te halen. In de competitie willen we zo hoog mogelijk eindigen. Gezien het programma en de kwaliteit van onze selectie zeg ik: een plek in de top zeven, acht is realistisch.”

Stap 1, stap 2 en stap 3
De ervaren achterhoedespeler begon revaliderend van een achillespeeskwetsuur aan de nieuwe jaargang. De eerste drie partijen moest hij in zijn geheel aan zich voorbij laten gaan. Stap voor stap knokte de Flevolander zich vervolgens terug in de selectie (stap 1), de ploeg (stap 2) en, stap 3: het basiselftal. ‘Ik wil deze lijn doortrekken’, zei Leeuwin in De Lutte. “Dat is gelukt”, vertelt de sterke verdediger nu. “Ik ben tevreden over mijn eigen prestaties en die van het team. Iedereen is in vorm. En als dat dan eens niet zo is, zoals bijvoorbeeld afgelopen week tegen Willem II, dan kunnen we tóch nog de wedstrijd winnen. Dat is goed. Achterin staat het hartstikke goed. We geven weinig of niets weg, kunnen op elkaar rekenen.”

'Fijn voor het team'
En Boymans, hè, Ruud Boymans. Boem Boem Boymans. Een winteraankoop, noemde Leeuwin hem met een knipoog, verwijzend naar dat de spits voor de winterstop maar twee keer meedeed en verder keihard werkte aan zijn herstel. “Dat Ruud het wéér laat zien, net als voor zijn blessure, is op de eerste plaats fijn voor het team en op de tweede plaats fijn voor Ruud zelf. Ruud is een heel slimme spits. Hij werkt altijd hard en creëert daardoor ook kansen voor zichzelf. Hij mag dan misschien blokkerig ogen, maar hij is altijd in beweging en is daar waar de bal is, of gaat komen.”

Blij
Boymans. Goed voor, gemiddeld, één goal per 55 speelminuten. Dat zegt niemand in de Eredivisie hem na. Wie de moeite neemt zich te verdiepen in de statistieken van Leeuwin van dit seizoen, kan zien dat FC Utrecht nauwelijks verliest in de partijen waarin de verdediger een half uur of langer meespeelde. Vier bekerduels, vier bekerzeges. Negen keer gebeurde het in de competitie; zeven keer won FC Utrecht dan, één keer werd het gelijk (AZ-uit) en één keer werd er verloren: PSV-thuis. “Of dat het Ramon Leeuwin-effect is? Nee, dat is te veel van het goede. Als je dat stelt, loop je te hard van stapel”, aldus de hoofdpersoon. “Maar het zegt misschien wel iets. Ik ben in elk geval blij met mijn bijdrage. Het staat achterin heel goed. Iedereen kent zijn taak. De communicatie onderling is goed. De trainingsarbeid betaalt zich uit. In ons systeem, is iedereen belangrijk. Niemand mag verzuimen zijn taak uit te voeren. Iedereen kent zijn basistaak. Als we die uitvoeren, dan kan het zijn dat we eens niet zo sprankelend spelen, maar toch winnen. SC Cambuur-uit en Willem II-thuis, bijvoorbeeld. Zo kan het ook.”

'Topwedstrijd'
Feyenoord-thuis. Een nieuwe uitdaging dient zich aan. “Feyenoord heeft een team met heel veel kwaliteit”, stelt Leeuwin. “Dit is een topwedstrijd, met een extra laagje. We moeten ons nu niet ineens gaan gedragen als favoriet, maar we gaan voor de winst en met minder nemen we geen genoegen.”