Van de ’t Wed & Waard Lounge, zoals de businessclub van FC Utrecht sinds het begin van dit seizoen heet, zijn inmiddels ruim 100 bedrijven lid. Bij elke thuiswedstrijd ontmoeten ze elkaar om te genieten van het voetbal, de sfeer en de gezelligheid, maar ook om zakelijke contacten te leggen en te onderhouden. In dit businessmagazine laten we vertegenwoordigers van twee bedrijven aan het woord. Wat spreekt ze zo aan in de ’t Wed & Waard Lounge? Vandaag het verhaal van Maurice Landzaat van Ongedierte Bestrijding Maarssen.

Om nu te zeggen dat hij met tegenzin elke thuiswedstrijd van FC Utrecht op de tribune zit; nee, dat is zeker niet het geval. “Ik vind het echt leuk en geniet van de sfeer en gezelligheid, maar de belangrijkste reden dat ik lid ben van de ’t Wed & Waard Lounge is toch een zakelijke”, zegt Maurice Landzaat. De 41-jarige Maarssenaar treft in de businessclub én op de tribune zakelijke relaties en hij heeft aantoonbaar de afgelopen zeven jaar opdrachten aan zijn bezoeken aan Stadion Galgenwaard overgehouden.

Landzaat zit sinds tien jaar in de ongediertebestrijding, nadat hij voor die tijd horecaondernemer was. “Ik had mijn zaak verkocht en was op zoek naar iets anders, toen ik bij een familielid kwam die imker was. Hij werkte dus met bijen”, verduidelijkt Landzaat. “Dat vond ik wel interessant en zo kwam ik op het idee om in Wageningen een opleiding ongediertebestrijding te gaan volgen.” Dat was een schot in de roos. “Maar weinig mensen doen dit vak en er bleek een grote behoefte aan te bestaan”, aldus de Maarssense ondernemer. “Nog voordat ik mijn papieren had, kwamen de eerste klanten al.” In het begin waren dat vooral oud-collega’s uit de Utrechtse horeca, die last hadden van ratten en muizen. Maar al snel dienden zich andere opdrachtgevers - ondernemers en particulieren - aan. “Ik kom overal; in schitterende villa’s, maar ook in kleine, vieze huisjes”, vertelt Landzaat. “En ik heb te maken met de meest uiteenlopende dieren. Slangen, spinnen, vleermuizen, houtworm, boktor en houtaantastende mieren, om maar wat soorten te noemen.” Hij werkt inmiddels ook voor diverse gemeenten, waaronder Stichtse Vecht waar Landzaat verantwoordelijk is voor de rattenbestrijding.

DUIVENPROBLEEM
Ook FC Utrecht werd, in 2008, op het bestaan van Maurice Landzaat en zijn bedrijf OBM, Ongedierte Bestrijding Maarssen, geattendeerd. “Ze kampten met een enorm duivenprobleem”, zegt hij. “Vooral bij de skyboxen scheten die beesten alles onder.” OBM werd uitgenodigd een offerte uit te brengen. “Maar dat hadden ze aan een paar andere, grotere bedrijven ook gevraagd, dus ik rekende nergens op”, weet Landzaat nog goed. “Tot mijn verrassing kreeg ik als eenmansbedrijf de opdracht en daar was ik natuurlijk hartstikke trots op.” Landzaat nam direct twee business seats en al gauw werden steeds meer bedrijven in Stadion Galgenwaard klant van OBM.

“Inmiddels doe ik het hele stadion. Het is mijn opdracht om het hele complex zo duifvrij mogelijk te houden. In het begin deed ik dat met vangkooien op het dak en  tegenwoordig is het vooral een kwestie van veel weringen plaatsen, zodat er weinig nestmogelijkheden voor die duiven zijn. En verder is het natuurlijk belangrijk om de muizen en ratten het leven zuur te maken.”

VERVOLGCONTACT
Op wedstrijddagen, waarheen hij ook vaak relaties meeneemt, krijgt de Maarssenaar altijd veel vragen over ongedierte. “Vragen als: ‘weet jij een oplossing? Kun je eens komen kijken?’ Ik zorg dat ik altijd visitekaartjes bij me heb en die ontmoetingen leiden bijna altijd tot een vervolgcontact”, aldus Landzaat. “Juist omdat het zo gezellig is in de ’t Wed & Waard Lounge en je makkelijk met iemand in gesprek raakt. Ik werd eens via via in de Vast & Goed Lounge uitgenodigd. Dat was ook een erg nuttige middag. Veel bezoekers hadden panden in de stad en dat leverde me direct meerdere opdrachten op.”

Tekst: Harry van Dam