FC Utrecht O19 laat twee punten liggen

09 november 2015
Utrechtse A-junioren spelen met 1-1 gelijk tegen ADO Den Haag O19.

Na begin augustus ADO Den Haag O19 te hebben uitgeschakeld in het toernooi om de Nike Cup ging het vandaag om de keiharde punten voor een plek bij de 1e 8 van de Nike Eredivisie. En net als vorige week wist FC Utrecht O19 een goede partij voetbal op de mat te leggen. Maar óók deze keer kwam de ploeg op achterstand en moest het in de achtervolging. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. De twee centrumspitsen van beide teams zorgden voor de score. Dat er uiteindelijk maar 1 puntje werd gehaald voelde aan Utrechtse zijde als 2 punten verloren. En goed beschouwd was dat ook zo. 

Kon de puntendeling van vorige week tegen FC Groningen nog worden verteerd, vandaag lukte dat niet want de thuisploeg kreeg daarmee veel te weinig. Het lukte vandaag maar niet om de beslissende voorsprong te nemen, terwijl de thuisploeg een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij was. ADO Den Haag speelde het slim, door te wachten op het foutje en van daaruit snel om te schakelen. Deze tactiek leverde hen in eerste aanleg vrij weinig op. FC Utrecht aan de andere kant had verschillende kansen en mogelijkheden. In de 23e minuut was er een 100% kans voor de thuisploeg na een uitbraak via Virgil Smith. Jammer genoeg was de voortzetting door Odysseus Velanas onvoldoende om de Haagse doelman te laten vissen, om er maar eens een ouderwetsche voetbalterm uit te gooien. De bal verdween voorlangs. Het was het sein voor meer.

Het waren de Hagenezen die als eerste wisten te scoren. Spits Dennis van der Heijden kwam onnodig opnieuw in balbezit en bouwde zo een eerder geneutraliseerde aanval als nog om tot een kansrijke situatie. Hij verschalkte doelman Thijmen Nijhuis in de korte hoek. Een domper voor de thuisploeg en nogal frustrerend want wéér die achterstand terwijl je het betere van het spel hebt. En wéér in de achtervolging, dus. Maar er was nog een hele halve wedstrijd te gaan om het goed te maken.

Na ruim een kwartier spelen in de 2e helft wist Nick Hak, spits aan Utrechtse zijde, een voorzet van Virgil Smith op waarde te schatten en hij kopte de bal tegendraads fraai binnen. Eindelijk loon naar werken voor de thuisploeg, met nog ruim een half uur op de klok. Maar ADO Den Haag liet zich niet onbetuigd en deed het nodige terug. Want enkele minuten later was het alarmfase 1 in het Utrechtse strafschopgebied en kon Junior van der Velden een strak schot vanuit de tweede lijn blokken. En dat was maar goed ook. In de overname kwam Mitchell van Rooijen heel ver, maar hij wist de vrije man in het Haagse 16 meter gebied niet te vinden. Daar had meer in gezeten.

Zo naar de slotfase van de wedstrijd toe had Utrecht de nodige kansen gehad en bleef ADO loeren. Het leek nog even gevaarlijk te worden via Tijn Wicherink. Hij wilde uithalen, maar Odysseus Velanas was net even te ijverig en haalde de bal vlak voordat Wicherink wilde uithalen weg. De inzet van Velanas was te zacht om doelman de Boer van ADO in de problemen te brengen.

De thuisploeg zette aan tot een alles of niets offensief en dat betaalde zich uit. Bijna. Eerst kon Virgil Smith de trekker niet overhalen, toen hij door Nick Hak in een heel kansrijke positie werd gemanoeuvreerd. En helaas voor Rood/Wit kon Junior van der Velden de bal vanuit een scrimmage voor het Haagse doel ook niet binnen werken. Het was het laatste wapenfeit in the dying seconds van de wedstrijd.

Weer een puntendeling. Wat vond trainer Robert Wijnands er van? "Tja, wéér geen 100% beloning. Daar moeten wij als ploeg toch de hand in eigen boezem steken. Wat JC ooit zei ("je moet scoren anders kan je niet winnen") klopt natuurlijk feilloos. Het gaat om het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Doen we dat goed, dan stappen wij als overwinnaar van het veld. Er heeft vanmiddag veel meer in gezeten. We hebben het er alleen niet uitgehaald en dat is balen".

De komende weken is er geen competitieprogramma. De internationals zwermen uit over Europa. Pas op 28 november a.s. gaat het verder. Dan komt PSV O19 op bezoek. De wedstrijd op sportcomplex Zoudenbalch begint om 14.30 uur en de toegang is gratis.

FC Utrecht O19 - ADO Den Haag O19 1-1
36. Dennis van der Heijden 0-1
59. Nick Hak 1-1 

FC Utrecht O19
Thijmen Nijhuis, Nick Lim, Enrique Emerencia (84. Guido Janssen), Junior van der Velden, Tim Brinkman, Louk Dekkers (86. Baran Karadag), Mitchell van Rooijen, Tijn Wicherink, Nick Hak (82. Jesse van Baal), Odysseus Velanas, Virgil Smith (87. Brian van der Hooff)