Verdediger Mark van der Maarel heeft dit seizoen, in tegenstelling tot de voorgaande jaren toen hij rechtsback was, een plek in het centrum van de laatste linie van FC Utrecht ingenomen. Dat bevalt het jeugdproduct van de club uit de Domstad uitstekend. Vanavond is het zaak dat de ploeg zich tegen Roda JC Kerkrade herpakt, stelt de ervaren verdediger. Samen met de fans op naar drie punten; dát is het doel.

In de opstelling van FC Utrecht jarenlang meer regel dan uitzondering: rechtsback, Mark van der Maarel. Maar dit seizoen niet. Ja, Van der Maarel doet natuurlijk wél gewoon mee. Alleen doet hij dat deze jaargang als centrumverdediger. “Van oudsher ben ik een centrale verdediger”, maakt het jeugdproduct van FC Utrecht een reis door de tijd. “Dus ik weet wat er van iemand op die positie wordt verwacht. Na jarenlang rechtsback te zijn geweest, kwam ik er nu weer terecht. In het begin had ik even wat moeite met wat te doen in balbezit, maar dat gaat steeds beter. Ik voel me prettig op deze positie, kan er met mijn coaching meer mensen bereiken en heb meer afspeelopties dan ik als rechtsback gewend was te hebben.”

Keihard werken
Hoewel Van der Maarel een prima seizoen draait tot nu toe, slikte hij met de ploeg drie tegenvallende resultaten in successie. Willem II-uit werd verloren, Excelsior-uit ook. Tussentijds werden in Stadion Galgenwaard de punten gedeeld met SC Cambuur. “Hoe je het wendt of keert: als je thuis van FC Groningen en Vitesse hebt gewonnen en je kijkt naar het programma, dan hoop je in een flow te komen en de winnende lijn door te kunnen trekken. Gebleken is inmiddels dat dat dus niet eenvoudig is”, constateert Van der Maarel. “Dat was even confronterend. Maar we moeten niet in paniek raken. We zitten midden in een proces, en zoiets gaat met vallen en opstaan. Tijdens de voorbije weken zijn we gevallen, nu is het zaak dat we weer opstaan. Misschien is het ergens ook wel goed dat we nu, met deze jonge ploeg, hebben ingezien dat het allemaal niet zo makkelijk is als je soms misschien denkt. We weten dat we weer terug moeten naar het niveau dat we haalden tegen FC Groningen en Vitesse. Dat we over de daarvoor vereiste kwaliteiten beschikken, is denk ik wel helder. Het is nu zaak dat we er samen keihard voor werken zodat dat wat er de afgelopen weken niet uit kwam, nu wel uit gaat komen.”

'Fans helpen ploeg over drempel heen'
In Stadion Galgenwaard is FC Utrecht dit seizoen ongeslagen. De sfeer op de tribunes is goed, merkt Van der Maarel, die bij het treffen met SC Cambuur zelfs door enkele honderden studenten persoonlijk werd aangemoedigd. “De supporters ondersteunen ons fantastisch”, aldus Van der Maarel. “We zijn als voetbalploeg een andere weg ingeslagen en dat wordt opgemerkt in het stadion. Er wordt, ook door de club, volop aan de sfeer gewerkt. Als ik dan die grote vlaggen zie waarmee gezwaaid wordt; dat is geweldig. Ik hoop dat het alsmaar groter en groter wordt en dat de wisselwerking zoals die er nu is, zo blijft. De supporters waren in de thuisduels dit seizoen écht een steun in onze rug. Tegen FC Groningen, toen we het moeilijk hadden. Tegen Vitesse, idem. Ook tegen SC Cambuur, toen we onfortuinlijk op een 1-3 achterstand kwamen. Het is een cliché misschien, maar de fans helpen de ploeg dan echt over een drempel heen.”

Ervaren Limburgers niet onderschatten
De volgende uitdaging: Roda JC Kerkrade verslaan. De promovendus is het seizoen uitstekend begonnen. “Roda JC komt vanuit de Jupiler League. Dan is het altijd even afwachten hoe een ploeg presteert. Ze hebben diverse ervaren spelers aangetrokken deze zomer en dat werpt zijn vruchten af. Spelend vanuit een goede organisatie zijn ze een niet te onderschatten tegenstander.”

'Voelt goed'
“De lijn die wij als team hebben ingezet, voelt goed”, vervolgt Van der Maarel. “Er is deze zomer in de randvoorwaarden geïnvesteerd; dat staat nu. De kwaliteit in onze selectie opgeteld bij de visie van de trainer en de technische staf, zegt mij dat er iets moois kan gaan groeien.”

KOM VANAVOND KIJKEN NAAR FC UTRECHT - RODA JC KERKRADE! ER IS VRIJE VERKOOP! SCOOR JE TICKETS ONLINE OF BIJ DE STADIONKASSA'S!