Bekerwedstrijd nummer 132 staat voor FC Utrecht voor de deur. Dat is het duel van vanavond (dinsdag), waarin ONS Sneek de tegenstander van de Utrechters is.

FC Utrecht heeft een reputatie als het gaat om cupvoetbal. Vijf keer stond de FC uit de Domstad in de finale van het toernooi. Drie keer werd de cup veroverd door FC Utrecht, dat in die finales van respectievelijk Helmond Sport (1985), Feyenoord (2003) en FC Twente (2004) won.

Vanavond is het een team uit het amateurvoetbal dat FC Utrecht treft: ONS Sneek. De eerste keer dat FC Utrecht een amateurteam trof in de KNVB Beker was in 1984. Longa werd toen met 6-1 verslagen.
Dat ploegen uit de top van het amateurvoetbal geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken, merkte FC Utrecht de vorige keer dat het een niet-profploeg in de beker trof. Dat was Kozakken Boys, dat in Werkendam pas na verlenging werd geklopt.

In de KNVB Beker speelde FC Utrecht tot nu toe twintig keer tegen een amateurclub. Het doelsaldo van die ontmoetingen bij elkaar opgeteld: 93-21. De grootste overwinningen werden geboekt op Elinkwijk (0-10) en DOS Kampen (1-10).

Het rijtje van amateurclubs (sommigen meerdere malen) dat FC Utrecht trof in de cup: Elinkwijk, Longa, Kozakken Boys, ADO’20, Argon, ASWH, DOS Kampen, GVVV, Holland, IJsselmeervogels, Katwijk, Noordwijk, Rijnsburgse Boys, SC Feijenoord, Spakenburg, VIOS en Zwolsche Boys.

ONS Sneek staat daar dus nog niet tussen; vanavond komt daar verandering in. ONS staat voor Oranje Nassau; de letter ‘S’ in de clubnaam representeert Sneek. Speelden de Friezen begin jaren negentig nog in de derde klasse, sindsdien klommen de oranjewitten geleidelijk op naar de Topklasse Zaterdag.

Eén van de namen in de ONS-selectie die in Utrecht een belletje zal doen rinkelen, is die van Bob Schepers. Hij droeg in het verleden het shirt van FC Utrecht. Een blessure hield hem vooralsnog langs de kant in Sneek, al hoopt hij op speelminuten vanavond. Eén van de andere ex-profs in de A-kern van ONS Sneek is Chris de Wagt. Mede dankzij twee doelpunten van de oud-speler van SC Cambuur en FC Oss bereikten de Friezen ten koste van VC Vlissingen de tweede ronde van de KNVB Beker (3-2).

Eén van de clubs die FC Utrecht voorging als het gaat om het spelen van een bekeruitwedstrijd tegen ONS Sneek, is Ajax. De Amsterdammers wonnen in 2012 met 0-2 op het Zuidersportpark. Speciaal voor die gelegenheid bouwden de Friezen toen diverse extra tribunes.

Vanavond naar ONS Sneek - FC Utrecht? Kaartverkoopinformatie lees je HIER.