Van der Net aan de slag als Coördinator Jeugdscouting

17 augustus 2015
Oud-speler van FC Utrecht gaat zich fulltime storten op coördineren van scouting van jeugdspelers.

Marcel van der Net heeft zich voor drie jaar aan FC Utrecht verbonden als Coördinator Jeugdscouting. De oud-speler van FC Utrecht was de voorbije jaren werkzaam als jeugdtrainer bij de club uit de Domstad. Alle talenten in Utrecht en omstreken in beeld hebben is het doel.

De aanwas van nieuwe spelers is van groot belang voor de FC Utrecht Academie, stelt Technisch Manager Erik ten Hag. “We hebben de hoogste status van opleiden in Nederland. De kwaliteit en instroom van talenten is een essentieel onderdeel van de FC Utrecht Academie en bepalend voor het rendement”, legt Ten Hag uit.

De voorbije tijd werd onder leiding van Hoofd Scouting Jordy Zuidam, nadat hij eerder de profscouting herstructureerde, een nieuw jeugdscoutingplan ontwikkeld die past binnen het beleid, de visie en de structuur van FC Utrecht’s jeugdopleiding. “Daarbij ligt de focus op de regio Utrecht”, aldus Ten Hag. “Het doel is om al het Utrechtse talent in beeld te hebben.”

Nog niet eerder was bij FC Utrecht daarvoor fulltime een coördinator van de jeugdscouting in dienst, maar daarin is nu dus verandering gekomen. “Wij vinden dat de jeugdscouting naar het hoogste niveau gebracht moet worden en zijn ervan overtuigd met Marcel van der Net daarvoor de juiste persoon te hebben gevonden. Hij beschikt over alle kwaliteiten die worden gevraagd bij het geven van de juiste invulling aan het nieuwe plan, beleid en de structuur.”

Van der Net is, als oud-speler van onder meer FC Utrecht, bekend in de regio en bekend met de visie van de club. Ook al omdat hij nog altijd trainer/coach is van FC Utrecht O14. “Zodoende is Marcel bekend met de werkwijze en visie. En het allerbelangrijkste: de norm van de talentenherkenning die we bij FC Utrecht nastreven”, aldus Ten Hag. Vanwege zijn nieuwe rol als Coördinator Jeugdscouting legt Van der Net zijn taken als oefenmeester van FC Utrecht O14 per 1 september neer. Op korte termijn verwacht FC Utrecht voor die functie een bekwame opvolger vast te leggen.

Vanaf 1 september kan Van der Net zich dan volledig toeleggen op zijn nieuwe functie. “Wij zien in hem de persoon die voor de juiste verbinding en samenwerking kan zorgen tussen de amateurclubs in de regio, het scoutingsapparaat en de FC Utrecht Academie. Voor Marcel is dit een geweldig mooie uitdaging.”

Paul Voois combineerde de afgelopen maanden de coördinatie van de jeugdscouting met zijn werkzaamheden als assistent van Hoofd Opleidingen Henny Lee. Die werkzaamheden vervolgt hij, na de aanstelling van Marcel van der Net.