Gek, eigenlijk. Niet al te veel zomerse aanwinsten, diverse spelers van naam en faam die de deur van Stadion Galgenwaard afgelopen zomer definitief achter zich dichttrokken. En toch is bij iedereen het gevoel goed, als het gaat om de sportieve kansen deze jaargang van FC Utrecht. Er waait een nieuwe wind, de randvoorwaarden kregen een boost van heb ik jou daar. Aanvoerder Willem Janssen blikt terug op de voorbije weken. Over een ideale voorbereiding, hoge verwachtingen en natuurlijk de eerste thuispartij van het seizoen, tegen sc Heerenveen.

Kriebels in de buik, twinkelende ogen. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is speciaal, zo vertelt aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht in het spelershome van Stadion Galgenwaard. “Je wilt goed voor de dag komen”, zegt de in Houten woonachtige Limburger. “Een eerste thuiswedstrijd van het seizoen is wat dat betreft altijd een beetje spannend. In die zin, dat je weer om het echie speelt. Je moet punten halen. Dat is ook wat overheerst bij veel ploegen in de eerste fase van het seizoen: punten. Het spel is tijdens de eerste weken van het seizoen vaak van ondergeschikt belang. Dat volgt later. Je wilt vooral punten pakken, want die zorgen voor vertrouwen.”

Diep in de ogen
FC Utrecht keek de drie punten afgelopen weekend diep in de ogen. Maar het bleef bij een korte, heftige flirt met de punten een kwartier voor tijd, toen Sébastien Haller de 1-1 scoorde en het dominerende Utrechtse elftal een Feyenoord-tiental tot wanhoop leek te drijven. Een knappe counter en een strafschopgoal maakten dat Het Legioen de punten in de armen kon sluiten, een late penaltytreffer van Haller ten spijt (3-2). “In De Kuip hebben we de wedstrijd een lange tijd gedomineerd. En, voordat we dat deden, in elk geval gecontroleerd. Dat is een groot compliment waard, denk ik. Als je een uitwedstrijd tegen een ploeg als Feyenoord neutraal kunt maken, is dat prima. Het gevoel dat bij mij nu vooral overheerst, is dat we een grote kans op een geweldige start van het seizoen hebben laten liggen. In balbezit lagen er voor ons veel mogelijkheden. Wat dat betreft is Feyenoord-uit voor ons een heel goede les.”

'Ideale voorbereiding'
Eind juni kwam de selectie van FC Utrecht voor het eerst bij elkaar. Onder leiding van trainer/coach Erik ten Hag waren de Utrechters de eerste Eredivisieploeg die aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. “Ik kijk terug op een ideale voorbereiding”, vertelt Janssen. “Ruim zeven weken, met tussendoor een korte break. En een heel mooie opbouw qua sterkte van de tegenstanders, met een ideale afsluiter uit tegen Ipswich Town, die ons liet wennen aan het spelen van een uitwedstrijd in een stadion. Voetballend hebben we bovendien de nodige stappen gemaakt.”

Fantastische trainingsvelden
Die voorbereiding, die werd afgewerkt op een stel grasvelden zo fijn, dat Dick Jaspers er bij wijze van spreken ook op zou kunnen spelen. Nieuwe, eigen en vooral uitmuntende trainingsvelden: een weelde voor het vlaggenschip van FC Utrecht, dat zich de afgelopen jaargangen moest behelpen op een alleszins matige grasmat. “Twee fantastische trainingsvelden. Ideaal. Dat draagt bij aan een topsportcultuur. Daarmee bedoel ik dat een goed veld ervoor zorgt dat spelers niet naar excuses kunnen zoeken. Is een bal slecht ingespeeld? Dan kun je nu niet meer naar het veld wijzen, want daar ligt het niet aan. Je kunt elkaar nu corrigeren, meer van een ander én jezelf eisen. Zo kun je anderen, jezelf en het team beter maken”, rekent Janssen voor. “En plezier, dat is ook een factor. We hoeven ons nu niet meer continu te ergeren aan het feit dat we op een slecht veld trainen.”

'Aan ons om het waar te maken'
Over topvelden gesproken: dat van Stadion Galgenwaard is om door een ringetje te halen. Vandaag wordt het voor de eerste keer dit seizoen bespeeld. “De supporters verwachten veel van ons dit seizoen. En als ik zo naar de voorspellingen van diverse prominente voetbalvolgers kijk, dan staan we er ook goed op. Dat is mooi. Het is nu aan ons om het waar te maken. We zijn een ploeg die als team speelt en zijn op de goede weg. Thuis tegen sc Heerenveen willen we natuurlijk héél graag winnen.”

Kom jij vanmiddag ook kijken naar FC Utrecht - sc Heerenveen? Je kunt tot de aftrap kaartjes ONLINE kopen en de stadionkassa's zijn vanaf 12.30 uur open!