FC Utrecht heeft tijdens de eerste speeldag van het seizoen 2015/2016 een nederlaag geleden. In Rotterdam verloren de Utrechters vanavond (zaterdag) met 3-2 van Feyenoord.

Minuut 74. De Kuip is, behoudens 539 uit Utrecht meegereisde supporters, ineens stil. Het is de minuut waarin Sébastien Haller namens FC Utrecht de 1-1 scoort. Een doelpunt dat niet alleen de gelijkmaker is, maar bovendien de poort waar drie punten achter verscholen gaan wagenwijd opengooit.

Horizon
Want ga maar na. FC Utrecht staat op dat moment met elf spelers op het veld, Feyenoord nog maar met tien. Dat is al vanaf de vijftigste minuut het geval, als Rick Karsdorp een directe rode kaart krijgt na een pittige overtreding op Chris Kum. FC Utrecht heeft na dat moment de touwtjes stevig in handen. Met het doelpunt van Haller is de ‘schade’ van de 1-0 die Colin Kazim-Richards na dik twintig minuten maakt weggepoetst. En gloren er drie punten aan de horizon.

Alle kanten op
Maar drie minuten later is dat ineens helemaal anders. Een spaarzame Feyenoord-uitbraak wordt door de Kuipclub met het hoogst mogelijke rendement uitgevoerd. Karim El Ahmadi slingert de bal voor, invaller Tonny Vilhena kopt ‘m achter Robbin Ruiter (2-1). Een flinke knauw. Een op z’n grondvesten trillende Kuip, bovendien. In een tijdsbestek van een paar minuten gaat de wedstrijd alle kanten op.

Aansluiting komt te laat
Vier minuten later, als arbiter Blom de bal op de stip legt na een overtreding van invaller Yannick Cortie, verwordt die flinke knauw tot een oerharde mokerslag. Dirk Kuyt luistert zijn rentree in de Eredivisie op met de 3-1 en met die treffer neemt Feyenoord meteen een stevige optie op de drie punten. Hoewel Haller op zijn beurt ook een pingel verzilvert (3-2), lukt het FC Utrecht niet meer Feyenoord weer te laten wankelen. Daarvoor komt Haller’s goal, ver in de blessuretijd, simpelweg te laat.

Op naar sc Heerenveen-thuis
Dus rest FC Utrecht, dat met name tijdens de tweede helft alleraardigst voetbalt en sowieso een prima indruk maakt, niets anders dan met lege handen de terugreis naar Utrecht te maken. Daar, in de Domstad, wacht op zondag 16 augustus een andere tegenstander: sc Heerenveen is de eerste ploeg die dit seizoen op bezoek komt in Stadion Galgenwaard.

Feyenoord – FC Utrecht 3-2 (1-0)
21. Colin Kazim-Richards 1-0
74. Sébastien Haller 1-1
77. Tonny Vilhena 2-1
81. Dirk Kuyt (strafschop) 3-1
90+5. Sébastien Haller 3-2

Gele kaarten: Tonny Vilhena, Miquel Nelom (beiden Feyenoord), Yassin Ayoub en Yannick Cortie (beiden FC Utrecht).

Rode kaart: 50. Rick Karsdorp (Feyenoord).