Vier spelers legde FC Utrecht deze week vast. Doelman Filip Bednarek, verdediger Louis Nganioni en de middenvelders Andreas Ludwig en Rico Strieder verbonden zich aan de ploeg uit de Domstad. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking. Vandaag doet op FCUtrecht.nl Andreas Ludwig zijn verhaal.

Een stevige handdruk, een vriendelijke glimlach. Andreas Ludwig schuift goedgehumd aan in de lobby van het hotel waar FC Utrecht deze week resideert. De eerste indrukken van de 24-jarige middenvelder zijn positief. “Het gaat er op en top professioneel aan toe bij FC Utrecht”, constateert de polyvalente Duitser tot zijn tevredenheid.

‘Geweldig mooi!’
FC Utrecht? Het zei Ludwig, zo bekent hij in alle eerlijkheid, tot voor een paar weken geleden niet zo veel. “Utrecht, de stad, kende ik. De club niet echt. In Duitsland wordt de Eredivisie niet grootschalig belicht, zoals er voor de Bundesliga wel aandacht is in Nederland. Met trainer/coach Erik ten Hag ben ik een hapje gaan eten in de binnenstad. Geweldig mooi! Het doet me denken aan Venetie, maar dan in Nederland. Utrecht bevalt me wel.”

De juiste stap
“Er wordt in de Eredivisie mooi voetbal gespeeld”, vervolgt de van VfR Aalen overgekomen aanwinst, die zich inmiddels meer heeft verdiept in de Nederlandse koningsklasse van het voetbal. “Er wordt veel op techniek gespeeld. Ten Hag denkt dat deze competitie mij goed past en dat denk ik zelf ook. Na afgelopen seizoen in de 2. Bundesliga te hebben gespeeld, denk ik dat de stap naar de Eredivisie voor mij de juiste is.”

‘Duitse mentaliteit’
Ludwig, die als vierjarige met voetballen begon (‘of ik was vijf jaar, dat kan ook; ik was er in elk geval vroeg bij’) en zijn jeugdopleiding genoot bij SSV Ulm, is gebrand om zijn passage bij FC Utrecht tot een zeer succesvolle te maken. “Ik neem de Duitse mentaliteit mee. Wij Duitsers willen altijd winnen en doen en laten daar alles voor. Ik kijk er naar uit in de Eredivisie mijn acties te maken, zelf voor de goal te komen en mijn teamgenoten in stelling te brengen”, aldus Ludwig, die naar eigen zeggen offensief is ingesteld, maar defensief werk schuwt noch vermijdt.

Toewerken naar de competitiestart
“Ik heb, woensdagmorgen was dat, genoten van mijn eerste groepstraining met mijn nieuwe teamgenoten”, verhaalt Ludwig. “Het niveau lag hoog. Ik heb Spass gemacht. En nu wil ik step by step toegroeien naar honderd procent fitheid en het begin van de competitie. Hoe ver ik sta? Ik zal er klaar voor zijn als de competitie begint, daar ga ik alles aan doen. De trainer heeft een plan voor me opgesteld. Over een paar weken ben ik honderd procent.”

‘Goed voetballende ploeg’
Vorige week dinsdagavond, toen FC Utrecht tegen Achilles’29 speelde, zat Ludwig op de tribune in Groesbeek. Wat hij zag, beviel hem. “Ik zag een goed voetballend FC Utrecht. We maakten misschien een paar doelpunten te weinig, maar het was een goede oefenwedstrijd. Binnenkort hoop ik mijn eerste minuten te maken in de voorbereiding. De selectie is breed, de onderlinge concurrentie is groot. Dat is niet erg”, aldus de oud-speler van onder meer 1899 Hoffenheim. “Overal moet je voor je plekkie knokken. Je moet je goed presenteren en presteren. Voor concurrentie loop ik niet weg. Sterker nog: je wordt er alleen maar beter van, als je met goede spelers op het trainingsveld staat.”

Jij bent er in het nieuwe seizoen toch óók bij? Bestel HIER je FC Utrecht Seizoenkaart!