FC Utrecht O19 had zich eerder deze week tegen FC Volendam veilig gespeeld en was daardoor, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse O19, voor volgend seizoen verzekerd van Eredivisievoetbal. De Arnhemmers echter hadden nog een punt nodig om dat te kunnen zeggen. Die moesten nog volle bak spelen. En eerlijk gezegd: als je beide teams tijdens de warming up qua fysiek vergeleek, dan viel dat in het nadeel van de gasten uit. Maar in de wedstrijd pakte dat beduidend anders uit. Want de Utrechtse jongelingen legden de Arnhemmers over de knie voor een stevig pak slaag. Het werd 0-4, en daar mee kwamen de gastheren nog goed weg. De eerste helft was er nog sprake van een gelijkopgaande strijd, met kansen over en weer. In de eerste 20 minuten was Mitchell van Rooijen al 2 keer levensgevaarlijk doorgebroken, echter nog zonder succes. En Vitesse liet zich ook niet onbetuigd, gezien het aantal mogelijkheden dat het kreeg. Tegen het einde van de eerste helft tekende de Utrechtse overmacht zich al af. In de 39e minuut, na een redding van de foutloos keepende Bob van der Hoek, volgde een uitbraak die Vitesse alleen met een overtreding op Nick Hak kon stoppen. De vrije trap belandde in 2e instantie op de paal. Maar even later was het dan toch raak voor de bezoekers. Een aanval uit het boekje (er zouden er later nog meer volgen) met goed positiespel rondom het strafschopgebied van Vitesse, waarbij op het juiste moment de steekbal van Mitchell van Rooijen op Zakaria el Bennay volgde. Hij had zodoende vrije doortocht en tekende voor de 0-1. Vitesse poogde nog om voor de rust op gelijke hoogte te komen, maar echt gevaarlijk werd het niet.
In zo'n wedstrijd is het praatje in de rust voor een trainer eenvoudig: "Complimenten voor het spel. Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg, zoek naar de uitbreiding van de score. Maar vergeet niet dat er verdedigend ook het nodige aan arbeid gedaan moet worden", aldus Robert Wijnands. En toen kwam de tweede helft en die was om van de watertanden. Tenminste, als je rood/wit steunt. Het team wist in de tweede helft dermate dominant te voetballen, dat de score (in de 47e en in de 52e minuut) eigenlijk vanzelfsprekend was. Vitesse stond er bij en keek er naar. De 0-2 mooi en goed uitgevoerd: een snelle counter, een overmacht van 5 aanvallers tegen 1 verdediger, een perfecte voorzet (voorafgegaan door een goede lichaamsschijnbeweging) van Mitchell van Rooijen en Odysseus Velanas die het doeltreffend afmaakte. De volgende goal was nog mooier en nog beter qua uitvoering! Voor de 0-3 tekende Louk Dekkers, weer na goed voorbereidend werk van Mitchell van Rooijen. Na een snel uitgevoerde counter wachtte hij geduldig op steun, waardoor de ploeg in staat was om goed positiespel rond de 16 meter te spelen. Een uitstekende 1-2 met Nick Hak bracht Dekkers in een riante scoringspositie. En om het verhaal compleet te maken (en misschien wat eentonig) was er de 0-4. En ook aan de basis van deze goal stond Mitchell van Rooijen. Zijn trap naar voren mislukte eigenlijk deels, waardoor de bal tussen doelman Jeroen Houwen en een van zijn verdedigers terecht kwam. Beiden grepen weifelend in en Zakaria el Bennay profiteerde er dankbaar van. In het laatste kwartier van de wedstrijd kwam FC Utrecht O19 nauwelijks meer in de problemen. Vitesse deed nog wel een poging, maar meer dan dat was het niet. Na afloop zou blijken dat de uitslagen elders op de velden gunstig waren voor de Arnhemmers, zodat ook zij volgend seizoen in de Eredivisie te bewonderen zijn.
De analyse van trainer Wijnands:"Ik vond het in de eerste helft gelijkwaardig, maar na de rust maakten wij duidelijk het verschil. Wij hebben goed gespeeld en hebben goede goals gemaakt. Na de 0-4 verslapten wij wat in het positiespel, maar van de mogelijkheden die daar uit kwamen profiteerde Vitesse nauwelijks. Ik heb heel goede individuele prestaties van mijn spelers gezien, vandaag. Over het geheel genomen is dit een uitstekende en efficiente teamprestatie geweest. Dat belooft wat voor het nieuwe seizoen."

Volgende week, op zaterdag 23 mei a.s., speelt FC Utrecht O19 haar laatste competitiewedstrijd. Thuis op sportcomplex Zoudenbalch wacht dan koploper FC Groningen O19. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Vitesse O19 - FC Utrecht O19 0-4
40. 0-1 Zakaria el Bennay
47. 0-2 Odysseus Velanas
52. 0-3 Louk Dekkers
63. 0-4 Zakaria el Bennay