Het wagenpark van de onderhoudsploeg die verantwoordelijk is voor de wedstrijd- en trainingsvelden van FC Utrecht is van een flinke kwaliteitsimpuls voorzien. Onder meer een New Holland Boomer, die is overgenomen van Real Madrid, staat nu ter beschikking van groundsman Johan van Amerongen en zijn team.

FC Utrecht heeft het veldonderhoud sinds enkele maanden volledig geprivatiseerd en om tot optimale prestaties en dus zo goed mogelijke velden te komen, is kwalitatief goed materieel essentieel, weet Coördinator Operations Jorn ter Braak van FC Utrecht. “Het was onze uitdrukkelijke wens om uit een goed, eigen machinepark te kunnen putten, om zodoende op ieder gewenst moment de velden op de beste manier te kunnen behandelen”, zegt Ter Braak, die dankzij prettige samenwerkingen met de firma’s Bonenkamp, Redexim, Heybroek en Verschoor een machinepark kon samenstellen dat aan de hoge kwaliteitseisen van FC Utrecht voldoet.

“Wij gaan anders en waarschijnlijk intensiever te werk dan de gemeente, die de velden tot voor kort onderhield, in het verleden deed”, zegt Ter Braak, die onder meer een Toro 5510 maaimachine voor de velden op Sportcomplex Zoudenbalch en een Dennismaaier voor het veld in Stadion Galgenwaard wist binnen te halen. “Met de Dennismaaier wordt het gras in het stadion ambachtelijk gemaaid. Dat zorgt voor een nog beter maaibeeld”, aldus Ter Braak. “En er ontstaat veel minder schade aan het veld, omdat er dankzij de Dennismaaier niet langer van die grote bakbeesten overheen rijden”, vult groundsman Johan van Amerongen aan.

Ook een vertidrain en een slitter werden op de kop getikt, waarmee er kan worden gezorgd dat er voldoende lucht in de bodem komt. “Om de grond schraler te maken én te beluchten moeten we zand aanbrengen. Daar hebben we ook een machine voor”, zegt Van Amerongen, die met de velden op Zoudenbalch nu al volop in de weer is met het oog op het nieuwe seizoen. “Daarnaast kan ik nu ook beschikken over een spuit, schotelstrooier en doorzaaimachine. We hebben al met al een zeer ruim machinepark, dat we tegen relatief lage kosten hebben kunnen realiseren.”

Om de bewerkingen uit te kunnen voeren, beschikt Van Amerongen met zijn veldonderhoudsploeg nu ook over een tractor van New Holland Boomer. Die is door FC Utrecht overgenomen van Real Madrid. 

“Het in eigen beheer nemen van het veldonderhoud in het stadion en dus het op een andere manier onderhouden en met name intensiever onderhouden van de grasmat heeft geleid tot verbetering van de kwaliteit van het gras”, weet Ter Braak. “Het is nu de kunst om dit ook te realiseren op Sportcomplex Zoudenbalch, waar de nodige uitdagingen liggen. Samen met Gemeente Utrecht wordt ook daar naar oplossingen gezocht voor de middellange en lange termijn. Dit ligt niet zozeer in de onderhoudssfeer, waar wij nu zelf invloed op hebben, maar echt in het aanpakken van de bodemconstructie”, aldus de operationeel coördinator.