Faouzi: 'Afgerekend met vooroordelen'

07 mei 2015
Oud-speler van FC Utrecht, tegenwoordig advocaat, blikt vooruit op duel van zondag.

De puzzel die Mohammed Faouzi heeft gelegd, is een even bijzondere als lastige. Zowel op het veld als in de collegezaal eiste Faouzi, mét resultaat, het maximale van zichzelf. En dat dan ook nog tegelijkertijd. FCUtrecht.nl sprak met de 27-jarige oud-speler van onder meer FC Utrecht en Excelsior in aanloop naar het duel van zondag. ‘Ik houd mensen graag de ándere kant van de medaille voor. Dat vind ik mooi.’

Zul je altijd zien. Ga je braaf op een woensdag waarop je niet hoeft te trainen naar de bibliotheek van de Universiteit van Leiden om een hoorcollege bij te wonen, gaat al snel de telefoon. ‘Willem van Hanegem’ in de display. De boodschap? Of je even naar Zoudenbalch kunt komen en die avond met het eerste elftal van FC Utrecht mee naar Rotterdam afreist voor de bekeruitwedstrijd tegen Feyenoord. Je verzint het bijna niet, maar het is echt gebeurd. Bij Mohammed Faouzi, destijds speler van Jong FC Utrecht.

‘s Ochtends college, ‘s avonds in De Kuip
Die bewuste dag, in september 2007, zal de hoofdpersoon in kwestie dan ook niet snel meer vergeten. “Die ochtend zat ik nog in de collegezaal. En ‘s avonds maakte ik mijn debuut in het eerste elftal van FC Utrecht in De Kuip. Mijn ouders, vrienden; iedereen was erbij. Een prachtige avond”, zegt Faouzi nu.

‘Eten van twee koekjes’
De dag van zijn debuut in FC Utrecht 1 is - toeval bestaat niet - typerend voor het pad dat de aanvaller uit Gouda bewandelt. Profvoetbal? Leuk en aardig, maar Faouzi doet méér dan trainen en wedstrijden spelen. “Eten van twee koekjes, zeg ik altijd maar”, klinkt het opgewekt aan de andere kant van de telefoon. Koekje één? Voetbal. Koekje twee? Studie. “Weinig mensen wisten het destijds, dat ik studeerde”, blikt hij terug. “Ik hing het ook niet aan de grote klok. Maar het was echt zo: overdag trainde ik, ‘s avonds dook ik de boeken in of volgde ik colleges. Ik kende toen al genoeg voorbeelden van jongens die alles op het voetbal gooiden, maar het niet haalden. Dan dacht ik: Let op, als ik het als voetballer niet haal, dan heb ik iets om op terug te vallen.”

Strafrecht
Hoewel een begenadigd voetballer, lag de toekomst van Faouzi inderdaad op arbeidsvlak niet op het voetbalveld, maar op kantoor. En, in zijn geval, in de rechtbank. “Ik ben advocaat en gespecialiseerd in strafrecht”, zegt de man die een jaar of acht geleden nog vooral als ‘Mootje’ bekendstond, maar nu de titel ‘mr.’ voor zijn naam heeft staan. “Van een eenvoudige mishandeling tot en met zelfs een moordzaak; ik heb het behandeld”, aldus Faouzi, die bij Benders Advocaten, waar zijn twee oudere zussen tevens advocaat zijn, emplooi vond en daarnaast nog altijd op hoog niveau voetbalt. Nu nog voor v.v. Noordwijk in de Hoofdklasse, vanaf de nieuwe jaargang voor SteDoCo uit Hoornaar, dat na de zomer in de Topklasse uitkomt.

‘Afgerekend met vooroordelen’
Voetballen en studeren. Het kán dus. En goed ook, zo heeft Faouzi bewezen. “Of ik een rolmodel ben? Ik heb in elk geval afgerekend met de heersende vooroordelen. Mij wordt wel eens om advies gevraagd en ik geef zo nu en dan lezingen over mijn loopbaan. Dat vind ik leuk om te doen. Misschien vertolk ik wel een voortrekkersrol, ja, op dat gebied. Ik ben een leiderstype, dat zit wel in me. Mensen kennen één kant van de medaille. Ik houd ze graag de ándere kant voor. Dat vind ik mooi.”

Zwak voor FC Utrecht
Hoewel al een poosje vertrokken uit de Domstad - Faouzi verruilde FC Utrecht in 2009 voor de tegenstander van zondag: Excelsior - volgt de 27-jarige Zuid-Hollander de verrichtingen van de Utrechters nog altijd met bovengemiddelde interesse. “Ik betrap mezelf erop dat ik dan tóch weer af en toe op de site kijk om te zien wie er nu spelen. FC Utrecht blijft altijd mijn club, al kom ik ook graag en regelmatig bij Excelsior en NAC Breda, waar mijn kameraad Adnane Tighadouini speelt.”

‘Haller lekker in vorm’
Zondag speelt FC Utrecht tegen Excelsior. “FC Utrecht’s thuiswedstrijden zijn altijd een feest. Die spits (Sébastien Haller, red.) is ook nog eens lekker in vorm. En nu hij net voor vier jaar heeft bijgetekend, zal hij wel extra zelfvertrouwen hebben. FC Utrecht heeft het kwaliteitsvoordeel en het thuisvoordeel, maar vlak Excelsior ook niet uit. Die spelen voor lijfsbehoud en hebben de punten nog keihard nodig.”

FC Utrecht – Excelsior wordt gespeeld op zondag 10 mei. Bij dit duel, dat om 14.30 uur aanvangt, is sprake van vrije verkoop. Dit wil zeggen dat je geen seizoen- of clubkaart hoeft te overleggen bij het kopen van een losse toegangskaart. Kaarten zijn direct -HIER- te bestellen. Ook kan dit in de FC Utrecht Fanshop in Stadion Galgenwaard. Deze shop is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag 10 mei kunnen bij de stadionkassa’s op het Westplein achter de Cityside ook kaarten worden aangeschaft. De stadionkassa’s gaan om 12.30 uur open.