FC Utrecht heeft een punt overgehouden aan het thuisduel met Ajax. Invaller Gévero Markiet bleek een ware supersub te zijn en maakte vijf minuten voor tijd de gelijkmaker, nadat de Ajacieden kort na de rust op voorsprong waren gekomen: 1-1.

Het moment dat Jeroen Sanders, vierde official van dienst in Stadion Galgenwaard, zijn bord in de lucht houdt. Een rode 8, een groene 13. Dat is het moment waarop menig Utrechter zijn blik even naar boven richt. Een kruisje slaat; de één althans. Een colaatje naar binnen giet; de ander tenminste. Nagelbijten. Tandenknarsen. Duimen draaien. Daden, hoe dan ook, die voor een beetje geluk moeten zorgen; of kúnnen, toch zeker. Er zijn dan nog tien minuten te spelen en Ajax staat met 0-1 voor.

Geluksgetal 13
Vier minuten later trilt Stadion Galgenwaard op zijn grondvesten. Gaan de blikken weer omhoog; dankbare blikken nu. Vliegen de colaatjes door de lucht; vreugdefrisdrank. Is het, kortom, even een dolle boel. Want het staat 1-1. En jawel: Markiet maakt de goal. De man met het rugnummer 13 op zijn tricot, blijkt de Lucky Charm van de Middag te zijn.

Verder met z’n tienen
Billenknijpen daarna? Nou, misschien toch wel even. Twee minuten na de euforie van de 1-1, wordt Ramon Leeuwin van het veld gestuurd. Hij krijgt een rode kaart voor een overtreding, die toch echt niet zo ernstig lijkt te zijn. Maar rood krijgt-ie. En met tien man moet FC Utrecht dus de laatste loodjes afleggen van de tocht die naar tenminste één punt moet leiden.

Verdiend gelijkspel
Dat lukt. Ajax, dat geen moment een vuist kan maken in Utrecht en van geluk mag spreken dat het uiterst fortuinlijk op 0-1 komt doordat Leeuwin de bal na een hoekschop van Lasse Schöne in zijn eigen doel werkt, krijgt een ondertal van FC Utrecht niet meer aan het wankelen.

FC Utrecht – Ajax 1-1 (0-0)
51. Ramon Leeuwin (eigen doelpunt) 0-1
85. Gévero Markiet 1-1

Gele kaarten: Mark Diemers (FC Utrecht), Riechedly Bazoer en Joël Veltman (beiden Ajax).

Rode kaart: 87. Ramon Leeuwin (FC Utrecht).

Toeschowers: 20.046.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. 

Opstelling FC Utrecht:
Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Ramon Leeuwin, Timo Letschert, Jeff Hardeveld; Willem Janssen (81. Gévero Markiet), Yassin Ayoub, Mark Diemers; Edouard Duplan (25. Tommy Oar), Sébastien Haller, Kristoffer Peterson (64. Rubio Rubin).

Opstelling Ajax:
Jasper Cillessen; Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Nick Viergever, Nicolai Boilesen; Riechedly Bazoer (73. Jairo Riedewald), Thulani Serero, Davy Klaassen; Anwar El Ghazi, Kolbeinn Sigthórsson (72. Richairo Zivkovic), Lasse Schöne (88. Ricardo Kishna).