Nieuwegeiner Michel Vorm, groot geworden bij FC Utrecht en tegenwoordig spelend voor de Engelse ploeg Tottenham Hotspur, heeft de nodige edities van FC Utrecht - Ajax meegemaakt. FCUtrecht.nl sprak met de goalie over het ‘fenomeen’ FC Utrecht - Ajax.
“Nee, wacht. Niet noemen. Ik denk even na”, reageert Michel Vorm vanuit Londen, als hem wordt gevraagd de uitslagen van de laatste drie wedstrijden die hij met FC Utrecht tegen Ajax speelde op te noemen. Het geheugen van de 31-jarige doelman, daarmee zit het wel snor, blijkt al snel. Hij noemt de twee thuiszeges (2-0 en 3-0) en de nipte 1-2 uitoverwinning op. Duels met Ajax, en dan zeker de thuispartijen, zijn speciaal, legt Tottenham Hotspur-keeper Vorm uit. “Die extra motivatie die je hebt, die steun van de twaalfde man. Als je die hebt, geeft dat je een bijna onoverwinnelijk gevoel”, legt hij uit. “Je moet de connectie met het publiek zoeken als spelers, al meteen in het begin”, geeft hij nog een gratis tip weg ook. “En het belangrijkste is natuurlijk: hoe begin je? Je moet Ajax het eerste kwartier het leven zuur maken, zonder natuurlijk als kip zonder kop rond te rennen. Wij klapten er vol bovenop, bij die overwinningen. En als ze dan de lange bal gaan spelen? Zorgen dat je elk duel wint en dat de tweede ballen voor jou zijn”, vloeit er trainerstaal uit de mond van de international uit Nieuwegein.

Langzaam bouwt de spanning zich op
“Het publiek is echt een factor bij wedstrijden zoals die van zondag”, gaat Vorm verder. “Voor de fans is dit, dat weet ik wel bijna zeker, de grootste wedstrijd van het seizoen. Je voelt het in aanloop naar de wedstrijd al. Ik merkte het destijds bijvoorbeeld als ik in de supermarkt kwam. Dan spraken mensen je aan. Familie, vrienden; iedereen had het over die wedstrijd. Daardoor komt er langzaam een spanning. Maar wel op een goede manier! FC Utrecht – de spelers én het publiek – kan zich altijd goed opladen voor Ajax-thuis. Ook al verlies je bij wijze van spreken de tíen wedstrijden die daar aan vooraf gaan; je hebt dan tóch het gevoel dat je thuis van Ajax kunt winnen.”

‘Ups en downs’
Zelf moet hij FC Utrecht – Ajax, editie 2014/2015, laten schieten. De plicht roept. Burnley-uit. De keren dat het wél kan, bekijkt Vorm vanuit Londen nog wel de partijen van zijn voormalige club. “Sky Sports zendt de grote wedstrijden uit”, licht hij toe. “En via internet kun je via een livestream de wedstrijden ook wel volgen. Mijn indruk dit seizoen van de ploeg? Ups en downs, dat is eigenlijk het verhaal. Het contrast tussen goed en slecht is te groot. Het moet constanter.”

Bevoorrecht
Oh, en met Vorm zelf? Hem vergaat het goed, in Engeland. “Ik zit hier natuurlijk al wel even”, zegt Vorm, die in 2011 FC Utrecht verliet voor een Premier League-avontuur. “Natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie wel eens. Afgelopen weekend was ik in Nederland. Als ik dan weer terug ben in Londen, voelt dat dan toch als thuis. Ik speel bij een topclub, nu. Tottenham Hotspur is echt héél erg groot. Wat dat betreft is het écht iets anders dan Swansea City of FC Utrecht. Deze club is enorm. De trainingsfaciliteiten zijn geweldig, ik ben hier goed opgevangen en alles wordt goed geregeld. Ik besef mezelf goed waar ik vandaan kom. Ik heb een fijne jeugd gehad in Nieuwegein, maar wat ik nu allemaal meemaak, dat is niet vanzelfsprekend. Soms, daar ben ik nuchter genoeg voor, heb ik een moment van bezinning en sta ik daar goed bij stil. Alles gaat zo snel, dat het soms moeilijk is om te relativeren. Maar gelukkig besef ik me dat ik een bevoorrecht mens ben.”

Kom zondag ook kijken naar FC Utrecht – Ajax! Koop jouw wedstrijdkaart in de FC Utrecht Fanshop, via internet of bij een Ticketbox-verkooppunt.