FC Utrecht speelt zondag opnieuw een thuiswedstrijd. AZ, de nummer drie van de Eredivisie, komt op bezoek in Stadion Galgenwaard. Voor FCUtrecht.nl aanleiding om eens contact op te nemen met Luc Nijholt, die voor beide clubs speelde. Op dit moment geeft hij leiding aan de jeugdopleiding van Dinamo Tbilisi, dé topclub van Georgië.

"Het gaat goed hier. Ik heb een heel drukke baan en stuur 22 jeugdtrainers aan. We willen de Hollandse school hier invoeren. Dat heeft even tijd nodig, maar de eerste successen zijn geboekt. We hebben internationale toernooien gewonnen met onze Onder 12, Onder 15 en Onder 19. Daar zijn we trots op."

Goed toeven in Tbilisi
Vanuit Tbilisi is het woord aan Luc Nijholt. Nederlander, in de basis. Maar wereldreiziger toch eigenlijk vooral. De in Zaandam geboren ex-prof speelde voor HFC Haarlem, AZ, FC Utrecht, BSC Old Boys (Zwitserland), Motherwell (Schotland), Swindon Town (Engeland) en FC Volendam, om vervolgens als trainer aan de slag te gaan. In de jeugdopleiding van AZ, bij Stormvogels Telstar en vervolgens in Oostenrijk (Red Bull Salzburg), Qatar (nationale ploeg), China (Shandong Luneng) en nu dus Georgië. Daar is het, zo verzekert Nijholt, goed toeven. "Tbilisi is een mooie, oude stad", kruipt hij even in de huid van een Georgië-ambassadeur. "Al zijn de verschillen tussen arm en rijk hier wel groot. Het oude centrum van Tbilisi is heel leuk. Ik woon zelf in een prima buurt. Op tien minuten van het centrum, maar ook vlakbij de accommodatie van Dinamo Tbilisi. Ik heb er even naar moeten zoeken, maar zit nu prima."

'Fan-tas-ti-sche accommodatie'
Dinamo Tbilisi is een grote club, legt Nijholt uit, net nadat hij Dinamo Tbilisi Onder 14 een partijtje heeft zien spelen op deze zaterdagmiddag. "Zie Dinamo maar als het Ajax van Georgië. We hebben een fan-tas-ti-sche accommodatie, met mooie velden. Alles is mogelijk. Vijftien jongens verblijven intern, die huisvesten we hier ook op de accommodatie. We werken met vrijwel alleen maar Georgische trainers. Ze komen zelfs állemaal uit Georgië, op één Kroaat na. Uit Nederland laat ik periodiek techniektrainers overkomen. Zo is Chris Kronshorst, die nu bij FC Utrecht aan de slag is, hier onlangs een maand geweest. We laten de talenten hier veel individueel trainen. Ze lopen hier veel met de bal, dat moet er uit."

Ongeduldig
"In de nationale jeugdselecties vind je grotendeels jongens terug van ons", gaat Nijholt verder. "Maar ik ben nog lang niet klaar hier. Ik ben nu één jaar bezig, ze willen met me door en zijn erg tevreden. Over een week spreek ik met de president over mijn toekomst hier. Het is even afwachten op hoe dat loopt. In Nederland krijg je, als je aan het hoofd van een jeugdopleiding staat, minimaal drie jaar de tijd om er iets van te maken. Hier gaat dat net even anders. Georgiërs zijn wat ongeduldiger. Ikzelf? Ik maak me geen zorgen en wacht gewoon het gesprek af. Met het vijfjarenplan, dat ik heb opgesteld, wil ik hier graag verder aan de slag."

'Georgiërs zijn trots'
Maar dat voetbal in Georgië, en dan met name het jeugdvoetbal, stelt dat nu eigenlijk wel iets voor? 'Absoluut', zegt Nijholt. Hij werkt aan het organiseren van wedstrijden tussen Nederlandse jeugdploegen en de opleidingsteams van Dinamo Tbilisi. "Want pas dán kan ik écht inschatten hoe ons huidige niveau zich verhoudt tot dat van de Nederlandse jeugdploegen. Met name in onze Onder 12 en Onder 19 heb ik veel vertrouwen. Dat zijn, samen met de Onder 15, wel de betere lichtingen. Of het nu Nederlandse teams worden die naar Georgië komen of vice versa: ik wil snel wedstrijden gaan inplannen. Dan kunnen wij laten zien in hoeverre wij de Hollandse school al beheersen. Het is ons streven de teams met pressie te laten spelen. Zijn ze niet gewend hier, haha. Dus dat heeft even tijd nodig. Met name de jongere teams pikken het wel heel snel op. Mooi om te zien. Maar wat hier altijd belangrijk blijft, is resultaat. Dat probeer ik ze dus uit hun hoofd te praten. Dat het resultaat wel belangrijk is, maar dat de ontwikkeling van spelers voorop moet staan. Education above results, roep ik steevast. Maar Georgiërs zijn trots. Die houden niet van verliezen. Ik ben nu een jaar bezig. Je merkt: het is een proces. Daar zitten we in, maar dat is nog lang niet klaar."

'Nieuwe filosofie heeft tijd nodig'
Vanuit Tbilisi, dat overigens Warme Springbron betekent, volgt Nijholt 'zijdelings' het Nederlandse voetbal, zo vertelt hij. Al snel blijkt dat 'zijdelings' in zijn geval betekent dat hij feilloos, terwijl dit thema toch echt niet vooraf bij hem was aangekondigd, een analyse van zowel AZ als FC Utrecht kan geven. "FC Utrecht speelt conform een nieuwe filosofie", zegt Nijholt, wiens zoon Gianluca ook voor de club uit de Domstad speelde. "Dat kost tijd en zoiets gaat met vallen en opstaan. Van heel compact spelen, naar veel meer ruimtes opzoeken én dus ook weggeven. Dat is een hele omschakeling. FC Utrecht is een fantastische club, maar als het even tegenzit, krijg je de wind van voren. Dat heeft Robby Alflen, met wie ik nog samen heb gespeeld, nu ook gemerkt. Maar áls je Stadion Galgenwaard vol krijgt, dan hangt daar de beste voetbalsfeer van Nederland."

Genieten van Ayoub, Hardeveld en Amrabat
"Om aanvallend te kunnen spelen, moet je verdedigen goed beheersen", zegt de oud-speler van FC Utrecht. "Daar schort het soms nog wel eens aan. De achilleshiel ligt achterin. Maar er zijn ook fantastische ontwikkelingen, zoals het spel van Yassin Ayoub, Jeff Hardeveld en Sofyan Amrabat." En dan AZ. "Die ploeg moet ik een groot compliment geven. Dé verrassing van het seizoen, als je het mij vraagt. Wat bij FC Utrecht de achilleshiel is, is bij AZ juist de sterkte. De laatste linie staat daar zó goed. Op het middenveld hebben ze diepgang en scorend vermogen. En voorin heel veel mogelijkheden; dreiging en scorend vermogen. Ik ben onder de indruk van AZ."

'Veel goals en aantrekkelijk voetbal'
FC Utrecht + AZ = een spectaculaire wedstrijd, rekent Nijholt voor. "Ik reken op veel goals en aantrekkelijk voetbal. Dat is vaak het geval als FC Utrecht en AZ tegen elkaar spelen", kijkt de opleidingschef van Dinamo Tbilisi in zijn Georgische glazen bol. "Als ik een score zou moeten voorspellen, zou ik 2-2 zeggen. Maar ik ben altijd heel slecht in het voorspellen van uitslagen, dus het zal wel geen 2-2 worden, haha.