De FC Utrecht O17-talenten Thijmen Nijhuis, Jelle de Lange en Giovanni Troupée kwamen vanavond (dinsdag) alle drie in actie tijdens de laatste poulewedstrijd van Oranje Onder 17 in de Eliteronde waarin plaatsing voor het Europees Kampioenschap kan worden afgedwongen. De Nederlandse talenten speelden met 0-0 gelijk tegen hun Belgische leeftijdsgenoten.

Troupée maakte als enige van de drie FC Utrecht O17-spelers de volledige tachtig minuten vol. De Lange, evenals Troupée startend in de basis van de ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg, werd na 58 minuten vervangen. Keeper Nijhuis kwam na een kwartier binnen de lijnen, nadat sluitpost Justin Bijlow van Feyenoord de strijd moest staken nadat hij in botsing was gekomen met ploeggenoot Rick van Drongelen.

Met het Utrechtse drietal in de laatste linie gaven de Nederlandse talenten niet veel kansen weg tegen de Belgen, die in de duels voorafgaand aan die met Oranje Onder 17 nog vier keer tot scoren kwamen tegen zowel Georgië Onder 17 als Noord-Ierland Onder 17. Omdat de Nederlanders zelf tegen de Zuiderburen ook geen doelpunt lukten, gingen de Belgen met de poulezege aan de haal. België Onder 17 is zodoende verzekerd van deelname aan het EK. Oranje Onder 17 moet de wachtkamer in. Als het tot de zeven beste nummers twee uit de diverse poules behoort, mag het binnenkort ook naar Bulgarije afreizen om aan het EK deel te nemen.

"Het liefst hadden wij ons natuurlijk vanavond al geplaatst, maar ik denk dat dit resultaat voldoende is om ons uiteindelijk alsnog te kwalificeren”, liet bondscoach Stekelenburg optekenen op OnsOranje.nl. “Het is nu wachten op een nummer twee die minder punten heeft dan wij. Ik denk dat dit zeer snel gaat gebeuren.”

De komende weken worden, elders in Europa, nog verschillende poules gespeeld. Op de uitslagen van die duels zal de blik van Oranje Onder 17 dus gericht zijn.