Eén van de spelers die voor zowel FC Utrecht als FC Dordrecht uitkwam, is Lars Veldwijk. FCUtrecht.nl sprak met de aanvaller van Nottingham Forest in aanloop naar de wedstrijd van zondag, waarin twee van zijn ex-ploegen elkaar treffen.

Zaterdagavond in Engeland. Ergens op een snelweg tussen Brighton en Nottingham beukt de spelersbus van Nottingham Forest in tegen de wind. Het keurkorps van traditieclub Nottingham Forest heeft daar geen erg in. Zij kijken geconcentreerd, de Nederlanders Dorus de Vries en Lars Veldwijk incluis, naar Sky Sports op één van de tv’s in de bus. PSV – FC Utrecht is op de buis. Veldwijk (23) gaat misschien nog wel het meest van iedereen op in dat duel. "Ik volg het Nederlandse voetbal vanuit Engeland nog steeds op de voet", zegt de spits uit Uithoorn. "En dan vooral ook FC Utrecht."

'FC Utrecht bood me de kans'
Voor de club uit de Domstad heeft Veldwijk in zijn hart een speciaal plekje gereserveerd. "Dáár begon het allemaal voor mij. Bij FC Volendam zat ik tegen het eerste elftal aan, maar toen kreeg ik een hernia. Mij werd door FC Volendam toen geen contract aangeboden. FC Utrecht bood me de kans om er te revalideren; een heel groots gebaar natuurlijk", blikt Veldwijk daags na de met 2-3 bij Brighton & Hove Albion gewonnen uitwedstrijd terug op die tijd. "Toen ik weer fit was, begon ik in Jong FC Utrecht. Dat zie ik als het echte beginpunt van mijn carrière."

Verbeterd onder Alflen
Bij de beloftenkern van de Utrechters kreeg Veldwijk te maken met Robby Alflen; tegenwoordig trainer/coach van het eerste elftal van FC Utrecht. "Ik vind het mooi dat Robby nu de kans krijgt bij het eerste team. De ploeg staat nu wat te laag naar mijn mening, maar ik denk dat dat gaat bijtrekken. Robby heb ik heel hoog zitten. Hij is iemand die, elke training weer, kijkt naar en hamert op de details. Daar word je als speler beter van."

Scoren aan de Krommedijk
Veldwijk mag zijn loopbaan naar eigen inzicht dan in Utrecht hebben gelanceerd, het was in het shirt van de tegenstander van zondag, FC Dordrecht, dat hij zijn eerste doelpunten in het betaalde voetbal scoorde. Zestien stuks maar liefst in 33 wedstrijden. "De overgang op huurbasis naar FC Dordrecht is voor mij een juiste stap geweest op dat moment", zegt Veldwijk. "Ik was er wel min of meer zeker van dat ik een stuk of dertig wedstrijden zou kunnen gaan spelen. En dat was precies wat ik op dat moment nodig had. Voor de winterstop stonden we in de top van de ranglijst, daarna zakte het een beetje weg. In de play-offs verloren we van Go Ahead Eagles. Die ploeg promoveerde vervolgens ook."

Topseizoen in Kralingen
"Alles wat ik aanraakte, ging erin", vat Veldwijk zijn uitermate succesvolle jaargang in het shirt van Excelsior Rotterdam samen. Na een sterk seizoen aan de Krommedijk liet hij de afgelopen jaargang zich van zijn beste kant zien in Kralingen: 34 goals in 42 wedstrijden. "Zóveel goals, dat had ik van tevoren ook niet verwacht", lacht de boomlange aanvaller. "Het eerste halfjaar daar was goed. Het tweede halfjaar was uitstekend."

'Engelsen léven voor het voetbal'
Mede dankzij de doelpuntenregen die hij in Stadion Woudestein veroorzaakte, kon Veldwijk de overstap maken naar Nottingham Forest, dat uitkomt in de Engelse Championship; het op één na hoogste niveau. "Het gaat hier goed met me", klinkt het kalm, maar opgetogen. "Het leven hier bevalt me wel. En de sfeer is geweldig. Het is echt bizar. Elke week spelen we voor volle stadions. Mensen in Engeland léven echt voor het voetbal. Of ik Nederland mis? Kijk, vroeger ging je even voor een praatje bij je moeder langs, bijvoorbeeld. Dat gaat nu niet meer zo makkelijk. Maar aan de andere kant: het is maar een uurtje vliegen. Soms, als we eens een dag vrij zijn, ga ik even op en neer."

Forest van Eredivisieniveau
De familieleden, vrienden en bekenden die Veldwijk dan treft, moet hij tot op heden telkens vertellen dat het hem nog niet is gelukt te scoren in Engeland. "Ik hoopte op meer speelminuten in de competitie, maar ben blij dat ik in de bekertoernooien wel veel heb gespeeld. Hoe mijn toekomst er hier uit ziet, is even afwachten", bekent Veldwijk. "We hebben sinds kort een nieuwe manager (Dougie Freedman, red.) en met hem moet ik nog spreken over wat zijn plannen met mij precies zijn. De vorige manager, Stuart Pearce, zag mij echt als een soort project, waarmee hij aan de gang ging." Ach, qua niveau zit het voor Veldwijk voorlopig in elk geval wel goed. "Onze ploeg? Die kan makkelijk mee in de subtop van de Eredivisie. Ja, echt, wij zouden in de Eredivisie wel bovenin meedraaien, denk ik. We hebben hier zo veel goede spelers. Dat is op mijn beurt ook weer goed voor mij."

'Omgaan met de druk'
Het bruggetje naar de Eredivisie is gemaakt. Veldwijk mag met Forest dan wel heel Engeland doorkruisen, hij blijft verkikkerd aan de vaderlandse competities. "De wedstrijd FC Utrecht – FC Dordrecht kan wel eens een heel leuke worden", kijkt hij in de glazen bol. "Het zijn namelijk twee teams die allebei graag aanvallend voetbal spelen én ploegen die de punten hard nodig hebben. Op dat soort duels komt daardoor dan een bepaalde spanning te liggen. Het gaat er dan om welke ploeg met die druk het beste kan omgaan."

Kom zondag ook kijken!
Kom zondag ook kijken naar de wedstrijd FC Utrecht – FC Dordrecht! Er vrije verkoop, dus je hebt geen (Seizoen)Clubkaart nodig om een kaartje aan te schaffen. Scoor jouw kaartje via internet, in deFC Utrecht Fanshop of bij één van de vele Ticketbox-verkooppunten in Nederland.