Een dijk van een onderlinge balans heeft FC Utrecht tegen Willem II. Ga maar na: van de laatste twaalf onderlinge ontmoetingen – thuis én uit – wonnen de Utrechters elf keer en werd er één keer gelijkgespeeld. Het is de langst lopende reeks zonder nederlaag tegen een specifieke tegenstander van FC Utrecht in de Eredivisie. En dus mag je stellen: Willem II is dé ideale opponent voor FC Utrecht.

Niet geheel toevallig is het dan ook dat FC Utrecht de grootste uitzege in de Eredivisie boekte in – onder meer – Tilburg. Op 3 november 2012 walsten de Utrechters over de Brabanders heen. Doelpunten van Cedric van der Gun (0-1), Jacob Mulenga (1-2 en 1-5) en Alexander Gerndt (1-3 en 1-4) zorgden ervoor dat de drie punten op uiterst overtuigende wijze werden veroverd die avond.

Woensdagavonden. Die liggen FC Utrecht wel, zo blijkt uit de cijfers. De laatste zes keer dat FC Utrecht op een woensdagavond speelde, werd er door de ploeg uit de Domstad niet verloren; drie keer gewonnen, drie keer gelijk.

Vijf van de laatste zes uitwedstrijden die FC Utrecht speelde, leverden het team van trainer/coach Robby Alflen ook tenminste één punt op.

FC Utrecht is, samen met PEC Zwolle, dé vrijetrappenploeg van deze Eredivisie. Beide teams gaan aan kop van het klassement van doelpunten uit een vrije trap en scoorden er deze jaargang al elf keer uit. Willem II, en dat is wel interessant, is sterk met inworpen. Uit een ingooi ontstond dit seizoen al vier keer een doelpunt voor de ploeg van trainer Jurgen Streppel. In Tilburg zijn ze daar dusdanig op gefocust, dat zelfs de ballenjongens handdoekjes hebben waarmee ze de bal droogmaken voordat ze ‘m aan een speler geven. Zo heeft een voetballer meer grip op de bal, en kan er dus – zo is het idee, althans – beter worden ingegooid.

De meeste verschillende doelpuntenmakers van dit seizoen heeft FC Utrecht. Al vijftien verschillende spelers scoorden voor de ploeg van trainer/coach Robby Alflen, die ook op verreweg de meeste verschillende voetballers een beroep deed dit seizoen: 32 spelers. Ter vergelijking: tegenstander Willem II gebruikte er deze jaargang tot nu toe 22.