FC Utrecht troeft AZ af in Alkmaar

20 december 2014
Utrechters sluiten 2014 af met 0-3 uitzege op AZ.

FC Utrecht heeft het jaar 2014 afgesloten met een ruime uitzege. In het AFAS Stadion in Alkmaar waren de Utrechters met 0-3 te sterk voor AZ.

Gaat het wel goedkomen met het scoren van doelpunten, zo zonder Ruud Boymans? Is de afwezigheid van Anouar Kali, Willem Janssen, Mark van der Maarel en Chris Kum wel op te vangen? AZ-uit, is dat niet een wat al te stevige vuurdoop voor debutant Jeff Hardeveld? Stuk voor stuk vragen die FC Utrecht op niet mis te verstane wijze van antwoorden voorziet in het AFAS Stadion in Alkmaar. Daar swingen de Utrechters naar een denderende 0-3 uitzege, tegen nota bena AZ, de ploeg in vorm in Nederland.

Duplan's dubbelslag
Waar te beginnen? Nou, neem de doelpuntenproductie. Daarmee zit het wel snor. Minder dan een half uur heeft Edouard Duplan ervoor nodig om Esteban, de keeper van AZ, tot twee keer toe te passeren. De Fransman kopt op fraaie wijze de 0-1 binnen na een ouderwetse slingervoorzet van Tommy Oar, die daarmee zijn zevende assist van dit seizoen noteert. En Duplan neemt ook de 0-2 voor zijn rekening. Met een bekeken balletje in de verre hoek verrast de flankspits de doelman uit Costa Rica. Op dat moment zijn er pas 27 minuten verstreken in Alkmaar.

Droomdoelpunt van Diemers
Tien minuten later moet Esteban opnieuw incasseren. Middenvelder Mark Diemers grijpt de kans die hij in de basisploeg krijgt met beide handen aan, getuige alleen al de wereldgoal die hij maakt. Diemers pompt de bal vanaf een meter of twintig in de kruising. De eerste helft is nog niet eens verstreken, of FC Utrecht leidt tegen het zeker in eigen stadion toch altijd zo sterke AZ met 0-3.

Vuurdoop voor Hardeveld
Dat achterin de nul wordt gehouden - voor het eerst sinds 33 uitwedstrijden, trouwens - is mede te danken aan debutant Jeff Hardeveld. De aanvoerder van Jong FC Utrecht is links centraal in de defensie altijd goed in zijn sas, maar bewijst de laatste weken bij de beloften ook als linksback uitstekend uit de voeten te kunnen. In het duel met AZ laat hij zien dat ambacht zelfs op Eredivisieniveau te beheersen. FC Utrecht geeft, dankzij het hechte collectief waarvan de nieuwkomer deel uitmaakt, amper kansen weg. De 0-3 winst, de eerste zege ooit voor FC Utrecht in het AFAS Stadion, is dan ook een dikverdiende.

Winterreces
Voor FC Utrecht breekt nu de winterstop aan. Begin januari hervatten de spelers de trainingen weer in Utrecht. Op 7 januari vertrekt het team van trainer/coach Robby Alflen voor een trainingskamp naar Finestrat, een dorpje onder de rook van de Spaanse badplaats Benidorm.

AZ - FC Utrecht 0-3 (0-3)
11. Edouard Duplan 0-1
28. Edouard Duplan 0-2
37. Mark Diemers 0-3

Gele kaarten: Thom Haye, Celso Ortiz (beiden AZ), Yassin Ayoub, Edouard Duplan en Jeff Hardeveld (allen FC Utrecht).

Toeschouwers: 14.825.

Scheidsrechter: Richard Liesveld.

Opstelling AZ:
Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Wesley Hoedt (71. Ridgeciano Haps), Simon Poulsen; Celso Ortiz, Nemanja Gudelj, Dabney Dos Santos (30. Steven Berghuis), Thom Haye (54. Guus Hupperts); Aron Jóhansson, Muamer Tankovic.

Opstelling FC Utrecht:
Robbin Ruiter; Gévero Markiet (68. Sean Klaiber), Ramon Leeuwin, Timo Letschert, Jeff Hardeveld; Yassin Ayoub, Mark Diemers, Tommy Oar; Edouard Duplan, Rubio Rubin (82. Nacer Barazite), Kristoffer Peterson (57. Kai Heerings).