Met nog drie wedstrijden te gaan in de eerste seizoenshelft heeft FCU zich verzekerd van een plaats bij de eerste acht, hetgeen na de winterstop recht geeft op deelname aan de kampioenscompetitie. Met de drie punten van de overwinning van deze zaterdag op ADO Den Haag is het totaal op 22 punten gekomen, waardoor FCU niet meer te achterhalen is door de huidige nummer 9 van de competitie. Met die 22 punten staan de mannen van trainer/coach Robert Wijnands op een uitstekende tweede plaats in de competitie op één punt achter koploper Feyenoord. Datzelfde Feyenoord vormt overigens ook de tegenstander in de kwartfinale van de beker, waarvoor de loting na afloop van de wedstrijd tegen ADO door FC Utrecht speler Junior van der Velden samen met een ADO speler werd verricht.

De drie punten tegen ADO kreeg FCU absoluut niet cadeau. Vanaf het begin zette ADO de Utrechters met agressief spel onder druk en FCU had daar grote moeite mee. Het ging teveel mee in het vechtvoetbal van ADO en vergat de oplossing in het combinatiespel te zoeken. De Hagenaars kwamen na tien minuten dan ook verdiend op voorsprong toen FCU doelman Thijmen Nijhuis de bal niet onder controle kreeg en de Haagse aanvoerder Muhammed Atay er als eerste bij was om de bal binnen te schieten. Naarmate de eerste helft vorderde begon FCU beter te voetballen en dat resulteerde al snel in wat kansen. De grootste was er voor Mitchell van Rooijen die een voorzet van Virgil Smith net niet kon binnentikken. Vijf minuten voor rust was daar dan toch de gelijkmaker. Mitchell van Rooijen benutte een strafschop, toegekend nadat FC Utrecht spits Jesse van Baal een voorzet van links wilde binnenschieten en daarbij hard tegen de enkels werd geschopt.

De opdracht voor de tweede helft was duidelijk: ook onder Haagse druk blijven voetballen. Al twee minuten na de hervatting kwam FCU op voorsprong: een uittrap van Thijmen Nijhuis werd door de ingevallen Dennis van Schuppen op waarde geschat en met een subtiele lob ging de bal over de Haagse goalie heen. ADO bleef daarna vechten voor een beter resultaat, maar FCU had duidelijk meer kwaliteit en bleef het beste van het voetbal houden. Dat resulteerde uiteindelijk in de beslissende 3-1: een vrije trap vanaf rechts werd door Virgil Smith bij de eerste paal binnengeschoten. Daarna kwam de Utrechtse zege niet meer in gevaar.

Trainer Robert Wijnands was duidelijk in zijn nopjes met zijn ploeg: “Ik ben blij dat we de doelstelling om ons te plaatsen voor de kampioenscompetitie niet op het laatste moment hebben moeten realiseren, dat geeft een stuk rust. Vandaag was ik heel tevreden over de jongens, met name hoe ze zijn omgegaan met het vechtvoetbal dat ADO op de mat legde. In het begin konden we lastig onder de druk uitvoetballen, maar mede omdat ADO dat ook niet volhield werden de ruimten wat groter en kwamen we beter in ons spel. We mogen vandaag wel even genieten van ons resultaat tot nu toe, maar moeten daarna snel weer verder om onszelf nog meer te ontwikkelen. We hebben ook een mooie kwartfinale voor de boeg, we kunnen ons dan thuis revancheren voor de ruime nederlaag in Rotterdam.”

Scoreverloop:
“08  0-1  Muhammed Atay

“34  1-1  Mitchell van Rooijen (strafschop)

"42  2-1  Dennis van Schuppen

“60  3-1  Virgil Smith

Opstelling FC Utrecht O17:  Thijmen Nijhuis, Giovanni Troupée, Nick Lim, Junior van der Velden, Brian van den Hooff, Louk Dekkers, Odysseus Velanas (“58 Baran Karadag), Shayne Pattynama, Mitchell van Rooijen (“76 Rogier Benschop), Jesse van Baal (“41 Dennis van Schuppen), Virgil Smith (“77 Zohair El Markhous).

meer foto's op www.rij13sportfotografie.nl