Wapenaar: 'Ik verwacht een leuke wedstrijd'

31 oktober 2014
Voormalig keeper van zowel FC Utrecht als Vitesse kijkt uit naar duel dat zondag in Stadion Galgenwaard gespeeld wordt.
Hij heeft in twee van 's werelds mooiste competities gespeeld (de Premier League in Engeland en de Italiaanse Serie A), maar zijn mooiste tijd in het betaald voetbal maakte hij mee bij FC Utrecht: Harald Wapenaar. FCUtrecht.nl sprak met de 44-jarige oud-doelman van zowel de Utrechters als de tegenstander van aanstaande zondag, Vitesse.

“Ik heb het ontzettend leuk gehad bij FC Utrecht”, zegt de oud-doelman, tegenwoordig keeperstrainer van FC Volendam. Wapenaar speelde met FC Utrecht in de UEFA Cup en stond tweemaal in de finale van de KNVB Beker. “Mijn persoonlijke hoogtepunt was absoluut de met 4-1 gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord. Een jaar eerder verloren we in de finale onterecht van Ajax, dat in de blessuretijd een buitenspeldoelpunt maakte”, herinnert hij zich. “De finale tegen Feyenoord was de ultieme revanche. We kwamen gewoon weer in de finale en rolden Feyenoord, waar ik jaren in de jeugd heb gespeeld, volledig op. En dat ook nog eens in hun eigen stadion, De Kuip. Het was tevens mijn laatste wedstrijd voor de club, alles klopte die dag.”

Aardig begin in Arnhem
Niet alleen Wapenaar verliet na dat seizoen Stadion Galgenwaard, ook smaakmaker Dirk Kuijt vertrok uit Utrecht. Desondanks won FC Utrecht een jaar later opnieuw de beker, toen ten koste van FC Twente (1-0). Nog altijd volgt de geboren Vlaardinger de verrichtingen van FC Utrecht die hij, afgezien van een kort uitstapje naar het Italiaanse Udinese, zes jaar diende. Na anderhalf jaar Portsmouth, toen nog uitkomend in de Premier League, trok Wapenaar naar Vitesse. “Het begin in Arnhem was heel aardig, we liepen net Europees voetbal mis. In de jaren die volgden werd het echter steeds minder, zowel qua resultaten als sfeer.”

Kijken naar Ruiter
De laatste seizoenen van zijn loopbaan keepte Wapenaar voor Sparta Rotterdam. FC Utrecht hoort echter, samen met Feyenoord, tot de clubs die hij nog altijd een warm hart toedraagt. “Bij Feyenoord heb ik in de jeugd gespeeld en bij FC Utrecht heb ik mijn mooiste jaren beleefd. Ook mijn vijftienjarige zoon is een fan van FC Utrecht. Ik heb veel contact met Robbin Ruiter en zie alle wedstrijden live. Ik heb met Robbin getraind bij FC Volendam, waar ik toen ook al keeperstrainer was. Na iedere wedstrijd hebben we contact over zijn prestatie.” 

‘Garantie voor spektakel’
Wapenaar ziet zijn oude club dus veelvuldig aan het werk. “Ik vind de ploeg nog een beetje wisselvallig, maar dat is logisch als je zo aanvallend wilt spelen. Als je zo wilt spelen is dat een garantie voor spectaculaire wedstrijden, maar het is onvermijdelijk dat je ook een keer tegen een zeperd aanloopt, zoals afgelopen zondag tegen PSV.” FC Utrecht begon die wedstrijd opportunistisch, maar de snelle uitbraken van de Eindhovenaren leidden uiteindelijk tot een 1-5 nederlaag voor de Domstedelingen.  

‘Vitesse ligt FC Utrecht beter dan PSV’
“Vitesse is echter een heel andere ploeg dan PSV. Ze proberen een stuk meer te voetballen. Dat kan goed uitpakken voor FC Utrecht. Het is namelijk prettiger spelen tegen een ploeg die zelf ook het spel wil maken.” Volgens Wapenaar is een goede instelling belangrijk voor het behalen van een goed resultaat. “FC Utrecht moet van zijn eigen krachten uitgaan en niet achteruit voetballen. Vitesse is in vorm, maar ligt als tegenstander veel beter bij FC Utrecht dan PSV. Omdat beide clubs voor drie punten zullen gaan, zal het publiek absoluut worden vermaakt. Ik verwacht een leuke, aanvallende wedstrijd.”

Kaartje aanschaffen
Kaarten voor de wedstrijd van aanstaande zondag tussen FC Utrecht en Vitesse zijn te verkrijgen in de FC Utrecht Fanshop en online te bestellen. Dit doe je -HIER-. Via internet zijn kaarten tot de aftrap van de wedstrijd verkrijgbaar. De FC Utrecht Fanshop is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op de wedstrijddag gaan de stadionkassa’s op het plein voor de Cityside open om 10.30 uur. Ook dan kan, last minute, nog een kaartje worden gekocht.