Thuiskomen. Zo mag de rentree van Anouar Kali bij FC Utrecht best genoemd worden. De 23-jarige middenvelder, kind van de stad en de club, trok in de jaargang 2013/2014 het shirt van Roda JC Kerkrade aan. Maar is sinds enkele maanden terug op het oude nest en is de enige speler die na zeven speeldagen in de Eredivisie van seizoen 2014/2015 aan de kant van FC Utrecht nog geen speelminuut miste. Een gesprek met Kali. Over Utrecht, Ondiep, strijdlust en de aanvoerdersband.

‘Zeg, jij trekt je bek toch wél open hè?’ Anouar Kali wordt, bij binnenkomst in de kantine van Sportcomplex Zoudenbalch, op typisch Utrechtse wijze – recht voor z’n raap – begroet door één van de stamgasten, die de bezoeker ervóór er op betrapte dat hij hen niet groette met een ‘goedemiddag’. ‘Natuurlijk doe ik dat wel’, dient Kali de man van repliek. ‘Ik kom toch uit Utrecht?!’

Het behoeft weinig verdere toelichting. Kali is thuis in de Domstad. Het is de plek waar hij opgroeide, het zijn de mensen die hij zo koestert, de gebruiken die hij zo waardeert en het is het taaltje dat hij verstaat en spreekt. “Een tankpasje? Nee, die had ik geen, toen ik bij Roda JC Kerkrade speelde”, grinnikt Kali. “Maar ik ging wel twee á drie keer in de week op en neer van Maastricht, waar ik toen woonde, naar Utrecht. Ik kon het gewoon niet missen. Hier kun je tegen iedereen zeggen waar het op staat. En iedereen zal dat accepteren. Mensen zijn hier vriendelijk, gastvrij. In Ondiep komt, bij wijze van spreken, iedereen bij elkaar over de vloer. Mijn familie, mijn vrienden: hier in Utrecht heb ik alles. Maastricht was mooi en ik trok er wat op met teamgenoten, maar dat kwam niet in de buurt bij het doorbrengen van tijd met mijn bekenden in Utrecht. Ik bleef op en neer rijden. En bleef maar tanken”, zegt de 23-jarige middenvelder van FC Utrecht met een glimlach op zijn gelaat. “Want waar je ook bent: uiteindelijk wil je toch naar huis.”

Dankbaar
Dat huis, dat staat in Ondiep. Sportcomplex Zoudenbalch voelt voor de vice-captain van FC Utrecht aan als een tweede thuis, net zoals Stadion Galgenwaard. De voetbaltempel van de Domstad beschouwt Kali als één van de vijf mooiste plekkies van Utrecht. Na een verblijf van één seizoen is Kali blij terug bij FC Utrecht te zijn. “Ik ben de club dankbaar voor de kans die ze me hebben geboden. Een jaar eerder was ik niet lekker vertrokken bij FC Utrecht. Maar wat geweest is, is geweest. We gaan samen een mooie toekomst tegemoet.”

Alle minuten meegespeeld
Kali is, na zeven speeldagen in de jaargang 2014/2015, de enige speler die nog alle wedstrijden volledig heeft meegespeeld aan Utrechtse zijde. “Ik breng voetballend iets”, zegt de middenvelder. “En ik breng strijd. Ik weet dat mensen dat hier graag willen zien. Daarnaast probeer ik altijd mijn medespelers te helpen. Ik ben reserve-aanvoerder; was dat ook bij Roda JC vorig seizoen. Ik praat veel, coach heel veel aan. Het maakt me trots dat ik, bij afwezigheid van Willem Janssen, mag spelen met de aanvoerdersband om mijn arm. Tot nu toe gaat het dit seizoen goed. Het middenveld functioneert goed.”

Lijn doortrekken
FC Utrecht speelde afgelopen week in Eindhoven tegen PSV en in Enschede tegen FC Twente. Beide duels gingen met twee doelpunten verschil verloren. “In Eindhoven begonnen we slordig”, stelt Kali. “Daarna pakten we het goed op tegen een goede ploeg. Ik stond er soms versteld van hoe we gewoon op hun helft stonden te voetballen. Tegen een topclub, hè! Ook tegen FC Twente speelden we goed voetbal. Ik hoorde dat hun trainer, Alfred Schreuder, heel pissig was in de rust. Dat beschouw ik dan als een compliment voor ons. Vanavond, tegen Go Ahead Eagles, moeten we drie punten pakken. Dat moet je, vind ik, altijd als je FC Utrecht bent en je een thuiswedstrijd speelt. Als we de lijn qua voetbal doortrekken die we de laatste tijd hebben ingezet, heb ik er alle vertrouwen in dat we de wedstrijd winnen.”

Heb jij je kaarten voor FC Utrecht – Go Ahead Eagles al in huis? Je kunt ze kopen in de FC Utrecht Fanshop, bij Ticketbox-verkooppunten en via internet. En vanavond natuurlijk bij de stadionkassa’s, die vanaf 18.45 uur open zijn.