Het was vandaag een belangrijke dag voor het keurkorps van de jeugdopleiding van FC Utrecht. Aansluiten of afhaken, dat was de vraag. Trainer Arjan van der Laan verwoordde het vooraf als volgt: "Het gaat er nu om of wij naar boven kunnen gaan kijken of dat wij onderin meedraaien en geen rol van betekenis spelen. Willen wij bij de eerste 8 komen om in het voorjaar in de kampioenscompetitie te spelen, dan moet er vandaag in elk geval gewonnen worden." Dat is duidelijke taal, dachten wij.
Het werd tegen de Eindhovenaren een echt voetbalgevecht, waarvan op voorhand de winnaar niet vast stond. In de beginfase had de thuisploeg een licht overwicht, met mogelijkheden over en weer. En dat duurde zo tot de 27e minuut. Toen moest een snoeiharde volley van Bart Ramselaar door PSV's doelman Yanick van Osch worden gelost en Menno Bark was er als de kippen bij om de bal binnen te prikken. Daarvoor waren er al verschillende mogelijkheden geweest voor de gastheren, maar geen één daarvan kon worden omgezet in een doelpunt. PSV kwam ook regelmatig in de buurt van doelman Bodhi Prinssen (die overigens weer een prima wedstrijd speelde), maar ook de Eindhovenaren waren niet bij machte om dat in goals uit te drukken. Hun grootste kans in het eerste bedrijf was een schuiver voorlangs, die door een aantal Eindhovense voorwaartsen opzichtig werd gemist. Zo naar het rustsignaal van scheidsrechter de Gans toe was het dan weer FC Utrecht, dan weer PSV dat zich voetballend kansen creëerde. Maar beide ploegen gingen aan de thee met een 1-0 voorsprong voor FC Utrecht.
De rust gebruikte trainer van der Laan om duidelijk te maken, dat zijn ploeg het resultaat van deze wedstrijd in eigen hand had. "Wat wordt het: laten wij zien dat wij in staat zijn om de voorsprong vast te houden of, liever nog, uit te bouwen? Of laten wij toe dat de tegenstander aansluiting krijgt, met alle gevolgen van dien?" De vraag stellen, zo bleek, was de vraag beantwoorden. In de tweede helft, die ruim 9 minuten extra tijd kende, leek het als of de thuisploeg de baas in eigen huis was. Maar de ploeg kon dat jammer genoeg niet in de score tot uitdrukking brengen. Daarmee had PSV steeds langer het gevoel dat er iets te halen valt. Deze ploeg immers ging verwoed op zoek naar de gelijkmaker, en misschien wel meer. Utrecht zette daar messcherpe counters tegen over, maar zoals al eerder gezegd, deze werden niet in klinkende munt omgezet.
Dreigend was het wel van de kant van PSV. Aan de zijkant probeerde Jelle de Lange voor zichzelf voetballend een uitweg te creëren. Dat lukte hem niet en binnen no time werd de bal overgenomen en voorgegeven en belandde de doelpoging op de lat boven doelman Prinssen. Daar kwamen de Utrechters goed weg. PSV bleef aandringen en doelman Prinssen moest een aantal keren handelend optreden. In de slotfase werd het de Utrechters bijna te machtig. Het spel werd daardoor onrustig, men kreeg de bal niet meer zo goed weg en er ontstond een rommelig spelbeeld. En PSV bleef natuurlijk aandringen, want zij roken mogelijkheden. Maar het benutten ervan was vandaag niet aan de Eindhovenaren besteed.
In blessuretijd was er nog een levensgrote kans voor de thuisploeg te noteren, waarmee de wedstrijd in het slot kon worden gegooid. Bart Ramselaar zette goed door en speelde daarbij zijn directe tegenstander uit. Zijn breedtepass bereikt Issa Kallon maar hij helde teveel achterover en joeg op die manier de bal hoog over. Het was zo'n beetje het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Na ruim 98 minuten voetbal blies leidsman de Gans voor de laatste keer deze middag. De punten bleven dus in Utrecht.
Trainer van der Laan was kort en duidelijk:"Ik vind dat de ploeg goed gepresteerd heeft. Vandaag waren zij in staat de overwinning veilig te stellen, wat in voorgaande wedstrijden niet lukte. Een teken, dat de groep stapjes vooruit aan het zetten is. Het geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden. Dat zijn allemaal finales".
FC Utrecht O19 - PSV O19 1-0
27. 1-0 Menno Bark