Na twee achtereenvolgende zeges heeft FC Utrecht tijdens de vierde speelronde van het seizoen een nederlaag geleden. In het Abe Lenstra Stadion trokken de Utrechters tegen sc Heerenveen aan het kortste eind: 3-1.

Het is een moment van euforie. Eventjes, heel eventjes maar. Het moment waarop Willem Janssen de aansluitingstreffer maakt en een 2-0 achterstand verkleint tot 2-1, biedt hoop voor iedereen die de wedstrijd sc Heerenveen - FC Utrecht door een roodwitte bril bekijkt. Al komt dat doelpunt in de blessuretijd van de tweede helft; alles en iedereen in het Utrechtse kamp lijkt dan nog te geloven in een gelijkmaker.

Kansen
En dat geloof in een toch nog succesvolle afloop valt best te verklaren. Kansen krijgen de Utrechters namelijk ruimschoots voldoende in Friesland. Maar daarmee wordt, tot het moment dat Janssen van dichtbij een treffer aantekent, simpelweg te onzorgvuldig omgesprongen. Of, en dat is ook regelmatig het geval, de doelman van sc Heerenveen is een sta in de weg. Geregeld is het Kristoffer Nordveldt die met knappe reddingen voorkomt dat FC Utrecht tot scoren komt. Onder anderen debutant Kristoffer Peterson houdt hij een paar keer van scoren af.

Snelle achterstand
Zelf heeft sc Heerenveen er maar een paar minuten voor nodig om tot scoren te komen. Mark Uth maakt al in de derde minuut van de wedstrijd de openingstreffer. Van dichtbij bezorgt de aanvalsleider van de Friezen zijn ploeg een droomstart: 1-0. Op dat moment staat Robbin Ruiter nog in het doel namens FC Utrecht. Na een klein halfuur moet de doelman zich met een kwestuur laten vervangen en neemt Jeroen Verhoeven zijn stek in.

Snelle goal
Ook na de rust is het snel raak in het Abe Lenstra Stadion. Opnieuw is Uth de plaaggeest van FC Utrecht. Na een splijtende steekpass door het hart van de Utrechtse defensie houdt de aanvaller wederom het hoofd koel (2-0). Zuur is die tweede tegentreffer nogal, want de ploeg van trainer/coach Robby Alflen is dan juist volop op jacht naar de gelijkmaker tijdens de 1500ste Eredivisiewedstrijd die de ploeg in zijn geschiedenis speelt.

Jacht
Diezelfde jacht openen de bezoekers in de blessuretijd, nadat Willem Janssen voor de aansluiting heeft gezorgd. In een open wedstrijd, waarin het spel op en neer golft, is een tweede last minute goal van FC Utrecht best denkbaar. Maar zoals dat wel vaker gebeurt, krijgt de ploeg die volle vaart naar voren stuift dan juist een goal tegen. Met zijn derde van de avond gooit Uth de deur van de figuurlijke ruimte waarin in Heerenveen de punten liggen opgeborgen keihard in het slot: 3-1.

sc Heerenveen - FC Utrecht 3-1 (1-0)
3. Mark Uth 1-0
54. Mark Uth 2-0
90+1. Willem Janssen 2-1
90+4. Mark Uth 3-1

Gele kaart: Stefano Marzo, Joey van den Berg (beiden sc Heerenveen), Yassin Ayoub, Ramon Leeuwin (beiden FC Utrecht).

Toeschouwers: 22.900.

Scheidsrechter: Dennis Higler.