Elke week blikt FCUtrecht.nl met een oud-speler van de club vooruit op de eerstvolgende wedstrijd. Deze keer is het woord aan Ruud Berger. Stadion Galgenwaard was in de eerste jaren van zijn carrière zijn thuisbasis. Hij laat zijn licht schijnen over de wedstrijd van vrijdag: PEC Zwolle – FC Utrecht.

Het leven van Ruud Berger, die als sierlijke middenvelder twaalf seizoenen in het betaalde voetbal zijn kunsten vertoonde, staat anno 2014 alles behalve in het teken van de bal. Voor velen die hem nu kennen is hij Ruud de grafisch vormgever, Ruud de illustrator of Ruud de schilder. Niet Ruud, de ex-prof van FC Utrecht, SC Cambuur, FC Emmen, FC Zwolle en RKC Waalwijk.

'Gevonden wat bij me past'
De in Vleuten woonachtige Berger houdt de uitslagen bij. Die leest hij steevast, als hij 's ochtends online de digitale krantenbak doorspit. Dan slaat hij de sportpagina's nooit over. "Maar het is niet zo dat ik de hele dag de website van VI in de gaten houd", zegt Berger. "En voor Studio Sport blijf ik op zondagavond ook niet thuis. In het voetbalwereldje voelde ik me niet altijd even prettig. Nadat ik als profspeler ben gestopt, ben ik me gaan oriënteren op andere dingen waarvoor ik talent heb en die ik leuk vind om te doen. Ik heb er de tijd voor genomen om te kijken wat bij me past. Dat heb ik nu gevonden. Ontwerpen, illustreren, schilderen. Dat ligt mij goed."

Bewondering voor successen van PEC Zwolle
De afgelopen jaren bezocht Berger zelden wedstrijden in stadions. FC Utrecht – Feyenoord was afgelopen seizoen één van de zeldzame duels die hij wel bijwoonde. Op televisie zag hij PEC Zwolle de KNVB Beker winnen. Het nieuws over de door de Zwollenaren gewonnen Johan Cruijff Schaal las hij maandag, online, in de krant. "Toen ik ze in de finale van de KNVB Beker met 5-1 zag winnen van Ajax dacht ik: jeetje, wat ontzettend knap. Voor Ron Jans vind ik het in het bijzonder erg mooi. Hij was, in de periode dat ik in Emmen voetbalde, daar assistent-trainer. Ik vind het fijn voor hem dat hij nu succes heeft met PEC Zwolle."

'Een interessant duel'
"FC Utrecht is op papier de betere ploeg en de grotere club", zegt Berger met het oog op het duel tussen zijn twee voormalige clubs van morgen (vrijdag). "Maar er zijn veel teams die het lastig hebben in Zwolle. Kijk naar afgelopen seizoen, toen Feyenoord er tijdens de eerste speeldag verloor. Het is vooral moeilijk te voorspellen welk team de beste kansen vrijdag heeft, omdat het de eerste partij van de nieuwe competitie is. Uit ervaring weet ik dat teams die een goede voorbereiding draaien wel eens slecht aan het seizoen beginnen, en andersom. Wat dat betreft wordt het hoe dan ook een interessant duel, vrijdag."

Maar of Berger de pot ook gaat kijken? Lachend: "Ik heb geen abonnement op FOX Sports, dus als ik er wat van mee wil krijgen, ben ik aangewezen op de radio.