De derde uitwedstrijd van deze jaargang is aanstaande voor FC Utrecht, dat het morgenavond (zaterdag) in het Abe Lenstra Stadion opneemt tegen sc Heerenveen. In Friesland wordt om 20.45 uur afgetrapt. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Robby Alflen van FC Utrecht over onder meer het duel met de Friezen.

Nadat het FC Utrecht voor het laatst in 2004 was gelukt, wonnen de Utrechters afgelopen week weer eens in De Kuip. Feyenoord werd met 1-2 geklopt door het team van trainer/coach Robby Alflen. Die was uiteraard blij met de punten en trots op zijn ploeg. “Met name tijdens de laatste fase van de wedstrijd had ik een omsingeling verwacht. Maar we bleven goed voetballen en Feyenoord kon in de slotfase amper nog voor gevaar zorgen.”

De crux van de wedstrijd was misschien wel de 1-1 van Nacer Barazite, die in de blessuretijd van de eerste helft werd gescoord. “Dat kwam bij Feyenoord ongetwijfeld aan als een flinke tik”, zegt Alflen. “Daarom zei ik ook tegen de jongens in de kleedkamer dat het na de rust zo maar eens anders zou kunnen lopen dan voor de pauze, toen Feyenoord het beste van het spel had en veel kansen kreeg.”

Alflen had in De Kuip een basisplaats in petto voor Issa Kallon. De speler van FC Utrecht O19 was daarmee, na Rubio Rubin en Rodney Antwi, al de derde voetballer die onder Alflen zijn debuut in het betaalde voetbal maakte. “Ik ben niet bang om jonge gasten op te stellen, nee”, vertelt Alflen. “Sterker nog: ik vind het mooi om die jongens een kans te geven. Dat hoort ook bij FC Utrecht, vind ik. We zijn een opleidingsclub. En bovenal: het zijn stuk voor stuk lekkere voetballers en ze hebben het alle drie goed gedaan.”

Amper twee weken na zijn debuut in het betaalde voetbal, bereikte Rubin gisteravond (donderdag) een nieuwe mijlpaal. De pas achttienjarige aanvaller is door bondscoach Jurgen Klinsmann opgeroepen voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten. “Het gaat heel snel met Rubio”, constateert Alflen. “Fantastisch natuurlijk, voor die jongen. Ik belde hem donderdagavond op om hem te feliciteren. Nou, ik kan je vertellen dat hij pretty excited was, haha! En terecht, ook. Het is leuk voor Rubio en leuk voor de club.”

Had FC Utrecht het traditiegetrouw altijd al lastig in De Kuip, ook in uitduels met sc Heerenveen trokken de Utrechters tot nu toe in de meeste gevallen aan het kortste eind. Het is voor FC Utrecht al de derde uitwedstrijd tijdens de vierde speelronde van het seizoen. “sc Heerenveen-uit is altijd een lastige wedstrijd. In Friesland staat al jaren een aardige ploeg. Ook dit seizoen. Aan de bal zijn ze heel aardig. Ze willen vooruit spelen, rouleren goed op het middenveld en de backs komen graag en regelmatig mee op. Dat maakt sc Heerenveen tot een lastig te bespelen ploeg. Maar wij gaan met ons eigen strijdplan voor een goed resultaat.”