Op vrijdag 26 september wordt in het Volksbuurtmuseum in Utrecht de tentoonstelling ‘60 jaar betaald voetbal in Utrecht’ geopend. Zestig jaar geleden, in 1954, werd in Utrecht ‘de Voetbalvrede van Utrecht’ gesloten. Het fundament onder het betaalde voetbal zoals we dat nu kennen. Voor deze tentoonstelling is het organisatiecomité op zoek naar materiaal uit de periode 1954 – 1970.

Een initiatief om betaald voetbal te bedrijven ontstond in Nederland in 1954, toen de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB) de eerste profcompetitie organiseerde. De beste spelers van het land gingen al snel over naar een van de tien NBVB-clubs. De KNVB, tot dan toe tegen profvoetbal, ging daarna snel overstag. Op 13 november 1954 werd in Utrecht door KNVB-voorzitter Hans Hopster en NBVB-voorzitter Egidius Joosten een fusie tussen de KNVB en de NBVB afgesproken. Men besloot met ingang van 28 november 1954 over te gaan tot een gezamenlijke nationale profcompetitie.

DOS en Elinkwijk traden in 1954 toe tot het betaalde voetbal, Velox volgde in 1958. In 1970 fuseerden de drie clubs tot FC Utrecht.

“De tentoonstelling zal een mooi overzicht geven van alle successen. Zo zal er veel aandacht zijn voor de kampioenschappen van de drie clubs, de KNVB-bekerwinst van FC Utrecht, de geschiedenis van Stadion Galgenwaard en de talrijke Utrechtse internationals zoals Marco van Basten, Wesley Sneijder, Tonnie van der Linden en Ronald Spelbos”, zegt Gert van Es van Comité 60 jaar Profvoetbal in Utrecht. “Het comité heeft alle oud-spelers uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.”

Comité 60 jaar Profvoetbal in Utrecht roept een ieder op die waardevolle spullen heeft voor de tentoonstelling deze tijdelijk af te staan. “Het gaat dan met name om materiaal uit de periode 1954-1970”, verduidelijkt Van Es. “Voor de periode na 1970 wordt er samengewerkt met FC Utrecht.”

Heeft u leuke spullen voor de tentoonstelling? Inleveren kan bij het Volksbuurtmuseum. Graag even van te voren bellen met telefoonnummer 030- 231 8292. Ook bij Sporthuis Henk Temming kunnen spullen worden ingeleverd voor de unieke expositie.