Oar: ‘Ik wil zo snel mogelijk weer op het veld staan’

29 juli 2014
Socceroo is terug in Nederland en werkt bij FC Utrecht verder aan zijn herstel.

Voor aanvaller Tommy Oar van FC Utrecht eindigde het grootste voetbaltoernooi van de wereld deze zomer met een domper. In het WK-duel met Spanje raakte de Australiër geblesseerd aan zijn knie. Inmiddels is Oar weer in Utrecht. FCUtrecht.nl zocht hem op om de bewogen zomer door te nemen.

“Welke drie woorden ik zou kiezen als ik maar drie woorden had om het WK dat ik met Australië speelde te omschrijven? Poeh, dat is een lastige”, verzucht aanvaller Tommy Oar in de kantine van Sportcomplex Zoudenbalch. Maar dan, na even nadenken: “Dan ga ik toch voor opwindend, ongelukkig en trots. Opwindend, omdat het natuurlijk het grootste toernooi van de wereld is. Ongelukkig, vooral in teamopzicht. We speelden een paar goede partijen, maar de beloning in de vorm van punten bleef helaas uit. En trots, omdat het een enorme eer en achievement is om voor je land te mogen uitkomen tijdens een WK.”

Geen klager
Het tekent de Australische mentaliteit in zijn algemeen en het karakter van Oar in het bijzonder dat hij met geen woord rept over de knieblessure die hij opliep in Brazilië, na een botsing met Spanjaard Sergio Ramos. Oar is geen klager, zo blijkt. “Hoe het met me gaat? Ach, wel goed, eigenlijk. Ik ben alweer een paar weken aan het rennen en werk in het krachthonk aan mijn spiermassa. Elke dag kan ik weer een beetje meer doen. Ik ben gedreven om zo snel mogelijk weer terug te zijn op het veld, maar ik ga het niet rushen. Met blessures heb ik nog niet echt ervaring, maar ik kan er goed mee omgaan. Als je profvoetballer bent, weet je dat de kans bestaat dat je een keer met een blessure te maken krijgt. Dat ik nu een gedeelte van mijn herstel al heb kunnen doen tijdens de zomerstop, beschouw ik als een meevaller. Des te minder competitiewedstrijden hoef ik namelijk te missen!”

Revalideren in Australië
Jawel, hij heeft genoten van zijn vakantie. Maar toch. Voor Oar stond zijn zomerbreak toch ook wel in het teken van fysiek herstel. De flankspits, die een paar weken aan de toeristische Gold Coast verbleef en een kort uitstapje maakte naar Sydney, liet zich tijdens zijn vakantie behandelen door leden van de medische staf van de Socceroos, de nationale ploeg van Australië. “Zij hebben me goed geholpen”, is Oar lovend. “Tijdens mijn vakanties in Australië bezoek ik natuurlijk familie en vrienden. Het is goed om met iedereen dan te kunnen bijpraten. Normaliter stap ik ook graag even op de surfplank. Ik ben niet de beste surfer van de streek, maar ik kan het vrij aardig. Nu zat surfen er, vanwege mijn knieblessure, helaas niet in.”

Spotlights
“Zijn mensen lovend over je, ga dan niet zweven. Kraken mensen je af, trek dat je dan niet aan.” Dat was het motto van Oar tijdens het WK. Via sociale media ontving de Socceroo van FC Utrecht honderden, nee, duizenden berichten. “Het is heel mooi dat er zo veel mensen zijn die met je meeleven”, zegt Oar over al die belangstelling. “Maar zeker tijdens het WK heb ik het geprobeerd te negeren. Er komt dan al zo veel op je af… Maar mij is wel duidelijk geworden dat we als team indruk hebben gemaakt. Dat doet me goed. Ondanks de blessure die ik er opliep, was het WK hét hoogtepunt van mijn zomer.”