Lee: 'Professionele aanpak bij Jong FC Utrecht'

29 juli 2014
Aan talenten in beloftenteam geen gebrek, aldus Hoofd Opleidingen en Technisch Manager Henny Lee.
"Jong FC Utrecht is het laatste station van de FC Utrecht Academie. Spelers leren bij dat team volgens de werkwijze van het eerste elftal te werken. Daarvoor hebben we de ideale technische staf samengesteld en bij die werkwijze hoort ook een trainingskamp." Aan het woord: Hoofd Opleidingen en Technisch Manager Henny Lee van FC Utrecht. Onder het genot van een kopje koffie spreekt hij zich tegenover FCUtrecht.nl in het restaurant van een hotel in Garderen, waar Jong FC Utrecht op trainingskamp is, uit over de beloftenploeg van de club. 

"Er wordt hier professioneel en serieus gewerkt", constateert Lee. "Een trainingskamp voor een beloftenteam; je ziet het niet overal, hoor. Het team krijgt dit vanuit een teambudget gefaciliteerd van de Vrienden van FC Utrecht. Een zeer mooie geste."

'Ik kijk met plezier naar het beloftenteam'
"FC Utrecht neemt het opleiden van jeugdspelers zeer serieus. We werken er hard aan zelf opgeleide spelers op het Eredivisietoneel te brengen", vervolgt Lee. "Het doel is om veertig procent van de selectie van FC Utrecht te laten bestaan uit spelers uit de eigen opleiding en om minimaal twee zelf opgeleide spelers in de basiself te hebben. Daar slagen we tot nu toe aardig in en dat willen we zo houden. Wat dat betreft kijk ik met plezier naar dit beloftenteam, want ook in deze groep zit weer heel veel talent."

Talentontwikkeling
Het rendement van de FC Utrecht Academie is voornaam. Jeugd opleiden doe je immers met een reden. "Er zijn drie vormen van rendement", legt Lee uit. "Je kunt als opleiding renderen door een speler te kunnen leveren voor het basiselftal, een speler te leveren voor de breedte van de selectie en/of een speler te leveren die uiteindelijk verkocht kan worden. En vanuit de opleiding kunnen spelers vanuit twee sporen ontwikkeld worden: jongens die langdurig in je opleiding uitkomen, of jongens die in een latere fase via de zogeheten zij-instroom aansluiten en kortstondig worden opgeleid. We merken dat - en gelukkig zijn er ook uitzonderingen - hoe langer een speler uitkomt in de FC Utrecht Academie, des te groter de kans vaak is dat hij het eerste elftal haalt. Voorwaarde is wel dat we erin slagen om spelers na de jeugdopleiding nog een aantal jaren bij de eerste selectie, tot hun 23ste jaar, door te ontwikkelen. Wat dat betreft ben ik er blij mee dat de technische staf van de selectie in de persoon van Sjors Ultee met een extra assistent-trainer is uitgebreid, die zich naast zijn andere werkzaamheden op deze categorie spelers gaat richten."

'Jong FC Utrecht verlengstuk van eerste elftal'
Jong FC Utrecht. De laatste fase van de opleiding. Het voorportaal van het eerste elftal. Een ontzettend belangrijk team dus, vindt Lee. "Laten we even helder stellen: dit is geen vergaarbak. Dit team bestaat uit grote talenten die ofwel langdurig in onze jeugd hebben gespeeld, of zijn aangesloten via de zij-instroom. Het is een volwaardige ploeg en dan is het leuk om te zien dat de aandacht voor dat team ook navenant is. Het doet me wat dat betreft goed om te zien dat Jong FC Utrecht op trainingskamp is en dat er dan toch een verslaggever en een fotograaf langs de lijn staan. Zo krijgt het team ook vanuit die hoek de nodige aandacht. Jong FC Utrecht is een verlengstuk van het eerste elftal en wordt dus professioneel aangepakt.