Trainer/coach Robby Alflen heeft vier jonge, talentvolle spelers van FC Utrecht opgenomen in zijn selectie voor het trainingskamp in Zeeland. FCUtrecht.nl sprak in Renesse met het kwartet. Over een unieke ervaring. Een mix van genieten en keihard werken.

'Het kan mij niet snel genoeg gaan'
"In de toenmalige D2 van FC Utrecht, dat destijds het jongste team was van de jeugdopleiding, ben ik bij de club begonnen." Het woord is aan Sofyan Amrabat. Middenvelder, A-junior eigenlijk nog. Maar deze week met het vlaggenschip van FC Utrecht op trainingskamp. "Als jochie zie je Stadion Galgenwaard liggen als je traint. Dagelijks reed ik langs het stadion. Dan denk je: dat is mijn doel. Daar spelen, daar gaat het allemaal om." Nu, als jeugdspeler nog, mag hij ruiken aan het grote werk. Alweer. Want vorig jaar, bij het wintertrainingskamp in Spanje, was hij er ook bij. "Ja, het gaat snel. Maar ik vind het niet te snel gaan. Kijk naar de Eredivisie. Dat is een competitie waarin veel jonge spelers voetballen. Dat wil ik ook. Het kan mij eigenlijk niet snel genoeg gaan", zegt de 17-jarige middenvelder met een glimlach. "Het gaat tot nu toe lekker, hier in Zeeland", vervolgt Amrabat, die van zijn oudere broer Nordin - speler van de Turkse topclub Galatasaray - dagelijks advies krijgt. "Nordin weet wat er gevraagd wordt aan de top. Daar hebben we het samen over. Hij is heel kritisch op me. Dat vind ik goed." Ook met trainer/coach Alflen spreekt Amrabat geregeld. "Als er wat is, kan ik altijd bij hem terecht. Robby geeft me het gevoel dat ik welkom ben. En ik krijg van hem vertrouwen. Ik weet dat ik het zelf moet laten zien, maar de wetenschap dat de trainer vertrouwen in me heeft, helpt enorm."

'Kans om mezelf te laten zien'
Jeff Hardeveld kent het klappen van de zweep bij een vlaggenschip. De verdediger, overgekomen van Feyenoord, stond vorig seizoen al geregeld met het eerste elftal van de Rotterdammers op het trainingsveld. "Het is leuk om met de grote jongens mee te mogen doen", zegt hij. "Ruiken aan het echte werk, dat is mooi. In de wedstrijd tegen vv Benschop kreeg ik wat dat betreft al een mooie kans, want toen mocht ik minuten maken in het eerste elftal. Daardoor kende ik de jongens ook al. Dat is fijn." Hardeveld is duidelijk over zijn verwachtingen van de trainingsweek in Zeeland. "Ik zie deze week als een kans om mezelf te laten zien aan de trainers. Het is mijn doel ze te laten zien dat ze op mij kunnen rekenen. Tot nu toe gaat het goed en natuurlijk hoop ik dat ik permanent bij het eerste elftal mag aansluiten. Maar voor nu is het de intentie om het rustig op te bouwen."

'Ik kan veel van de spelers van het eerste elftal leren'
"I’m just enjoying it." Rubio Rubin is aangeschoven aan tafel in de lobby van Hotel Zeeuwse Stromen in Renesse. De jeugdinternational van Verenigde Staten geniet van het trainingskamp met het eerste elftal van FC Utrecht. "Voor mij is dit een mooie ervaring. Vorig seizoen trainde ik een tijd mee met Onder-19, nu ben ik aangesloten bij Onder-23 en krijg ik de kans bij het eerste elftal te laten zien wat ik kan. Daarvan wil ik genieten. Dit trainingskamp is voor mij bovendien een mooie gelegenheid om de jongens van het eerste elftal beter te leren kennen. Ik denk dat ik veel van ze kan leren. Ze zijn ervaren. En ik merk al direct dat het tempo van het spel bij het eerste elftal een flink stuk hoger ligt dan wat ik tot nu toe gewend ben. Maar: daar pas je je op aan. Je merkt dat je met twee balcontacten vaak te traag bent, dus word je gedwongen om one touch football te spelen." Aanvaller Rubin is als een spons: hij absorbeert de kennis en kwaliteiten van de spelers van het vlaggenschip zo veel als mogelijk. "Kennis opdoen, hard werken. Daar draait het voor mij nu om. Mooi om mee te maken. En wat ook fijn is: veel jongens spreken Engels, dus ik kan goed met ze communiceren. Al ga ik wel zo snel als mogelijk een cursus Nederlands volgen. Als ik de taal spreek, verloopt de communicatie nog beter."

'Een leerzame week'
Voor doelman Mike Havekotte stapelen de hoogtepunten zich de laatste weken op. Dat hij tot de selectie van het trainingskamp behoort, is een van die highlights. Zoals hij ook een mijlpaal beleefde in het oefenduel met het Regioteam. Toen maakte hij zijn officieuze debuut in het eerste elftal van FC Utrecht. Van de Onder-12 naar FC Utrecht 1. Het is de weg die Havekotte aflegde. "Ja, Regioteam-uit was maar een oefenpotje. Maar voor mij was het veel meer dan dat. Ik vond het zo gaaf om tussen de jongens te staan en mee te spelen met het eerste elftal! Toen ik de warming-up deed, besefte ik het me. 'Dit is waar ik het allemaal voor doe', dacht ik toen." Deze week wil Havekotte zichzelf van zijn beste kant laten zien. "Het is gaaf dat ik ben geselecteerd voor dit trainingskamp. Ik wil laten zien wat ik in huis heb. Jeroen Verhoeven is een heel fijne collega. Hij leert me heel veel, net zoals keeperstrainer Stefan Postma. Die had het laatst over een bal van Thierry Henry die hij stopte toen hij in de Premier League speelde. Tsja, dat is niet niks he! Voor nu zeg ik: dit is een leerzame week. En het smaakt wat mij betreft naar meer!