Alflen's Aanloop: 'Deze week weer in teken speelwijze'

27 juli 2014
De speelwijze staat ook in week vijf centraal. In de zesde en laatste oefenweek gaat vizier op PEC Zwolle.

In Alflen's Aanloop gaat FCUtrecht.nl, samen met trainer/coach Robby Alflen, wekelijks in op de stand van zaken rondom het eerste elftal in aanloop naar de start van de competitie. Nadat FC Utrecht zaterdag verloor van Sporting Lissabon, vandaag editie 5. Over het spelen tegen een topploeg, de slotfase van de voorbereiding en de keuzes voor het afsluitende oefenduel.

FC Utrecht verloor zaterdagavond met 0-3 van Sporting Lissabon, dat zich afgelopen seizoen met een tweede plaats in de eindrangschikking van de Portugese Primeira Liga direct plaatste voor de groepsfase van de Champions League. De formatie van trainer Marco Silva, dat aantrad met veel (jeugd)internationals, was een maatje te groot.

"Ja, dat kun je wel stellen", beaamt Robby Alflen. "Sporting heeft alleen maar goede voetballers. Veel topspelers. Ze weten allemaal hoe ze om moeten gaan met een tegenstander die druk zet. Ze kunnen ook stuk voor stuk onder de druk uit voetballen. Dat hebben we vandaag wel kunnen zien. Daarbij zetten ze zelf ook veel druk op ons. In de eerste opbouw deden we het  daardoor vandaag niet goed, los van het feit dat Sporting Lissabon gewoon een heel goede ploeg heeft." 

Waar FC Utrecht het in de eerste helft erg lastig had, ging het na rust beter. "In de tweede helft hebben we aardig meegedaan", concludeert Alflen, daarmee verwijzend naar onder andere een aantal momenten voor het Portuguese doel. "Welke specifieke dingen we uit deze wedstrijd gaan meenemen, bepalen we nadat we de beelden hebben teruggekeken."

Slotweken van voorbereiding
Alflen en zijn mannen staan voor de laatste twee weken van de voorbereiding. Op vrijdag 8 augustus staat immers de seizoensouverture tegen PEC Zwolle op het programma. "De komende week gaan we weer bezig met onze speelwijze", zegt Alflen. "De week erna gaan we we echt vooruit kijken naar Zwolle-uit. Dan kennen we de tegenstander en weten wij hoe zij spelen. Natuurlijk ga je spelen vanuit je eigen speelwijze, maar het is goed om te weten waar hun kracht ligt en waar voor ons mogelijkheden liggen. Daar pas je je in zeker zin wel op aan."

Afsluiter
Het vooralsnog laatste oefenduel van FC Utrecht wordt zaterdag aanstaande afgewerkt in Nijkerk. Op Sportpark De Ebbenhorst is Topklasser Sparta Nijkerk om 15.00 uur de tegenstander. Een bewuste keuze. Alflen: "We zochten naar een tegenstander om in het laatste weekend voor de seizoensstart tegen te spelen, waartegen je bij voorhand inschat dat je veel druk kunt zetten. Sparta Nijkerk heeft een aardige ploeg, maar dit zou normaal gesproken een tegenstander moeten zij waar dat tegen moet lukken. Tegen zo’n tegenstander probeer je veel vooruit te voetballen, vroeg druk te zetten en een aantal doelpunten te maken waardoor je vertrouwen kunt tanken naar de eerste competitiewedstrijd."