Woensdagmiddag heeft de selectie van FC Utrecht, inclusief de trainers- en begeleidingsstaf, een bezoek gebracht aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Op deze jaarlijks terugkerende middag staan de zieke kinderen centraal en wordt hen een unieke en onvergetelijke middag geboden.

Spelers en trainers ondernamen diverse activiteiten met de kinderen. De kinderen die voldoende mobiel waren, namen penalty’s op Robbin Ruiter, ondervroegen Gévero Markiet, Johan Mårtensson en Dave Bulthuis tijdens een heuse persconferentie, speelden de ren-je-rot-quiz met Sean Klaiber, Timothy Derijck en Christian Dorda, en kregen een rondleiding door de spelersbus van Pim Koolwijk en Stefan Postma.
 
Onder leiding van pedagogisch medewerkers van het WKZ werden drie groepen, bestaande uit een staflid en drie spelers, begeleidt naar de afdelingen waar kinderen verbleven die niet in staat waren de activiteiten in de centrale hal bij te wonen. Deze kinderen werden verrast met een persoonlijk bezoek van onder anderen Jan Wouters, Jens Toornstra, Steve De Ridder en Matthieu Delpierre.

Trots
“Vorig jaar ben ik ook mee geweest, dus ik was enigszins voorbereid op het leed dat ik te zien zou krijgen”, zegt Robbin Ruiter. “Maar, gek genoeg overheerst het plezier en de vrolijkheid die de kinderen, ondanks hun medische situatie, uitstraalden. Zij vonden het ongelooflijk mooi dat wij als voetballers bij hen op bezoek gingen. Dat lieten ze in woord en gebaar blijken. Dat wij dat kunnen verzorgen op deze manier, maakt mij trots.”

Wrang
“Op dagen als deze besef je eens te meer in hoe een bevoorrechte positie wij ons als gezonde voetballers begeven”, vult Edouard Duplan aan, die revalideert van een knieblessure. “Bij een voetbalblessure weet je dat je na hard werken, weer terugkeert en je na weken of maanden weer kan voetballen. Je hebt een doel. Bij veel van de kinderen die wij ontmoeten, is die situatie wat anders. Zij worden soms niet meer beter.” En, dat gaat bij de voetballers niet in de koude kleren zitten. “Dat zet je wel aan het denken, ja. Je geniet van de blijdschap van de kinderen, maar tegelijkertijd geeft het een heel wrang gevoel.”

Positiviteit
Met de aanwezigheid van spelers en trainers tracht FC Utrecht jaarlijks om de ernstig zieke kinderen een onvergetelijk dag te bieden en hen voor even te laten vergeten dat ze ziek zijn. Dat blijkt ieder jaar te lukken. De reacties van de mensen van het WKZ, maar met name van de kinderen en hun ouders, zijn jaarlijks uitermate positief. Ook voor de spelers en trainers blijft het WKZ-bezoek een unieke ervaring, waarbij steeds weer duidelijk wordt wat de hand van een speler of trainer kan doen.

Dinsdagavond is om 17.45 uur een integer item over het WKZ-bezoek te zien in de uitzending van FC Utrecht.TV op FOX Sports. Ditmaal met een bijzondere verslaggever..

Collecte
Zondag wordt voorafgaand aan FC Utrecht – Heracles Almelo een collecte gehouden rondom het stadion. De opbrengst van deze collecte komt geheel ten goede aan het onderzoek dat wordt verricht in het Utrechtse Kinderhartcentrum. Het duel wordt zondag bezocht door ruim driehonderd kinderen.