Driehonderd kinderen van Utrechtse basisscholen liepen woensdag een afstand van zes kilometer, met liefst zes liter water op hun rug. Hiermee zamelden zij, net als meer dan 30.000 kinderen elders in Nederland, geld in voor het goede doel: het aanleggen van watervoorzieningen op scholen in ontwikkelingslanden. Het landelijke project past perfect binnen het maatschappelijk beleid van FC Utrecht dat gericht is op gezondheid. FC Utrecht leverde dan ook zijn bijdrage aan Wandelen voor Water.

Vroeg in de ochtend werd op Sportcomplex Zoudenbalch het startsein gegeven voor Wandelen voor Water in Utrecht. Burgemeester Van Zanen en Algemeen Directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht spraken de verzamelde kinderen toe en gaven het startschot. Enthousiast vertrokken de kinderen, nadat zij uitgebreid op de foto gingen met diverse FC Utrecht-spelers als Willem Janssen, Jens Toornstra en Mark van der Maarel, met liters water op hun rug richting de uitgang van het trainingscomplex om ruim anderhalf uur later, moe maar voldaan, weer terug te keren.

Na aankomst hebben alle aanwezig kinderen de training van het eerste elftal van FC Utrecht bijgewoond en hebben zij na afloop van alle spelers een handtekening weten te scoren.

De afstand die door de Nederlandse kinderen is gelopen, staat gelijk aan de afstand die kinderen en moeders in ontwikkelingslanden gemiddeld gezien moeten lopen om bij schoon drinkwater te komen. Het ingezamelde geld wordt besteed aan zorgvuldig geselecteerde water- en sanitatieprojecten voor arme gemeenschappen in ontwikkelingslanden.

Grootaandeelhouder Frans van Seumeren van FC Utrecht heeft in het Ghanese Tamale de Tamale Utrecht Football Academy (TUFA) opgericht, waar FC Utrecht nauwe banden mee onderhoudt. Zo bezochten de voetballers en de begeleidingsstaf van FC Utrecht O17 de TUFA eind 2013. Het project Wandelen voor Water sluit aan bij de inbreng die FC Utrecht heeft in het welslagen van het project in Tamale.