FC Utrecht heeft in Alkmaar met 1-1 gelijkgespeeld tegen AZ. De thuisploeg kwam in de eerste helft op voorsprong door een kopbal van Aron Jóhannsson. Jens Toornstra maakte kort na rust gelijk uit een vrije trap.

FC Utrecht-trainer Jan Wouters had Adam Sarota weer in de basisopstelling opgenomen. De middenvelder heeft de tegen PEC Zwolle opgelopen schorsing uitgezeten. Fernando Quesada begon daardoor op de bank. Verder waren er geen wijzigingen ten opzichte van het elftal dat vorige week tegen RKC Waalwijk speelde. Bij AZ stond Aron Jóhannsson weer in de basis. De topscorer is hersteld van een blessure. Jan Wuytens, die vorig seizoen nog bij FC Utrecht speelde, stond centraal in de Alkmaarder defensie.

Eerste helft
FC Utrecht en AZ begonnen behoedzaam aan het doel. Pas na ruim tien minuten spelen moest FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter in actie komen. Hij onderschepte de bal voordat de doorgebroken Steven Berghuis gevaarlijk kon worden. Even later begon een goedlopende Utrechtse aanval bij Tommy Oar. Hij speelde Steve De Ridder aan, die vervolgens een fraaie steekbal gaf op Jens Toornstra. De straffe wind gaf de bal extra vaart waardoor Toornstra er net niet meer bij kon. AZ nam de aanval over en Roy Beerens loste vanaf de rand van het strafschopgebied een venijnig schot. Ruiter kreeg de bal niet onder controle, maar Mark van der Maarel stak de helpende hand toe. In de twintigste minuut voorkwam AZ-doelman Esteban met veel moeite dat een vrije trap van Oar zijn doel in vloog.

Voorsprong AZ
Een minuut later kwam AZ op voorsprong door een kopbal van Jóhannsson, uit een voorzet  van Beerens vanaf de linkerflank. Het was voor de Amerikaans international zijn veertiende treffer van het seizoen. FC Utrecht ging direct na de aftrap ten aanval. Steve De Ridder poortte Jan Wuytens en schoot hard op het doel van AZ. Esteban keerde zijn schot, maar de Utrechtse aanval ging door en De Ridder kreeg weer een kans. Deze keer verdween zijn schot in de handen van Esteban.

FC Utrecht beter
Na de rust speelde FC Utrecht beter en werd de ploeg van Wouters ook gevaarlijker. Een schot van Christian Dorda ging naast, een kopbal van Sarota over en een schot van de voor Yassin Ayoub in het veld gekomen Mark Diemers ging net naast.

Gelijkmaker
Na bijna een uur spelen kreeg FC Utrecht een vrije trap nadat net buiten het Alkmaarse strafschopgebied een overtreding op Oar was begaan. Jens Toornstra zette zich achter de bal en scoorde de gelijkmaker op de voor hem bekende wijze. De bal vloog met een prachtige curve in de korte hoek van het doel, net onder de kruising.

Kort daarna was het bijna 1-2 toen Juan Sebastián Agudelo door Toornstra vrij voor het doel werd gezet. Agudelo omspeelde doelman Esteban, maar struikelde waardoor hij niet meer bij de bal kon komen.

Spannende slotfase
Zowel AZ als FC Utrecht kregen kansen om de wedstrijd te beslissen. Het spel golfde in de slotfase van de wedstrijd heen en weer ondanks de striemende regen en de stormachtige wind. Het bleef 1-1. Een terechte uitslag.

AZ – FC Utrecht (1-0) 1-1

Toeschouwers: 15.489

Scheidsrechter: Dennis Higler

1-0 21’ Aron Jóhannsson
1-1 55’ Jens Toornstra

Geel: 86’ Nemanja Gudelj

Opstelling AZ: Esteban; Etiënne Reijnen, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever (c); Nemanja Gudelj, Celso Ortiz (77’ Simon Poulsen), Donny Gorter (65’ Markus Henriksen); Roy Beerens, Aron Jóhannsson, Steven Berghuis.

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Matthieu Delpierre, Gévero Markiet, Christian Dorda; Adam Sarota, Jens Toornstra (c), Yassin Ayoub (50’ Mark Diemers), Tommy Oar; Juan Sebastián Agudelo (74’ Danny Koevermans), Steve De Ridder.