FC Utrecht verkoopt Takagi aan Shimizu S-Pulse

22 december 2013
Indien Yoshiaki Takagi de medische keuring met goed gevolg doorloopt, keert de middenvelder terug naar Japan.

FC Utrecht heeft met het Japanse Shimizu S-Pulse een akkoord bereikt over de verkoop van Yoshiaki Takagi. De Japanse middenvelder, die in Utrecht liefkozend ‘Sjakie’ wordt genoemd, wordt, indien hij de medische keuring met goed gevolg doorloopt, door Shimizu S-Pulse per 1 januari 2014 overgenomen. De Japanse club, waar ook broer Toshiyuki Takagi onder contract staat, betaalt een transfersom aan FC Utrecht.

Takagi is bij FC Utrecht aan zijn derde seizoen bezig. In 2011 werd hij door FC Utrecht overgenomen van Tokyo Verdy. “Yoshiaki is in potentie een hele goede voetballer”, zegt Manager Spelerszaken en Scouting Edwin de Kruijff. “Dit is er tijdens zijn verblijf bij FC Utrecht helaas niet volledig uitgekomen. Hij heeft goede momenten gehad, maar heeft zich nog niet ontwikkeld naar het niveau waarop wij hem graag zien. Nu komt een financieel krachtige club langs die hem graag wil overnemen en dan ga je een afweging maken. Houd je hem langer bij je of laat je hem gaan? Wij kiezen voor het tweede, waarbij meegenomen dat Yoshiaki zelf ook heeft aangegeven graag terug te keren naar Japan.”

Door het vertrekt van Yoshiaki Takagi ontstaat nog meer ruimte voor jonge talenten uit de FC Utrecht Academie om door te groeien naar het eerste elftal van de club. “Een jongen van buitenaf moet substantieel beter zijn dan een speler uit de eigen opleiding, zo zijn wij van mening”, zegt Algemeen Directeur Wilco van Schaik. “De voorsprong die Yoshiaki had ten opzichte van jongens uit de opleiding die op zijn positie spelen, is geslonken. Dus in sportief opzicht is het geen onlogische keuze om hem te laten gaan. Het bod dat Shimizu S-Pulse ons deed, was daarnaast erg interessant.”

Takagi kijkt terug op een mooie periode bij FC Utrecht. “Ik was pas 18 jaar toen ik naar Nederland kwam en heb wel wat moeilijke periodes gehad”, zegt hij over zijn beginperiode. “Maar, dankzij de staf van FC Utrecht, mijn teamgenoten en de supporters heb ik een enorm leuke tijd beleefd in Utrecht. Ik beschouw de tweeënhalf jaar in Nederland als een schat in mijn leven en wil iedereen bedanken die mij gesteund heeft. Dankzij de supporters van FC Utrecht heet ik in Nederland voor altijd Sjakie en daar ben ik trots op!”

In vierendertig optredens in de Eredivisie kwam Takagi eenmaal tot scoren.