FC Utrecht geeft gelijkspel uit handen

22 december 2013
Het is FC Utrecht niet gelukt om het kalenderjaar 2013 af te sluiten met een winstpartij. In Deventer werd met 2-1 verloren van Go Ahead Eagles.

FC Utrecht heeft met 2-1 verloren van Go Ahead Eagles. FC Utrecht kwam al in het begin van het duel op 0-1 door een doelpunt van Cedric Badjeck. Go Ahead Eagles maakte voor rust gelijk door Jeffrey Rijsdijk. Ver in de tweede helft scoorde Jop van der Linden het winnende doelpunt uit een strafschop.

Bij FC Utrecht stond Cedric Badjeck in de spits. Hij vormde samen met Adam Sarota op rechts en Tommy Oar op links de Utrechtse aanvalslinie. Trainer Jan Wouters had hiervoor gekozen, omdat Steve De Ridder geschorst was en Jacob Mulenga, Edouard Duplan en Cedric van der Gun geblesseerd waren. Timothy Derijck was weer centrale verdediger. Hij stond in de basis, omdat ook Dave Bulthuis niet kon spelen vanwege een schorsing. Gévero Markiet nam de linksachterpositie van Bulthuis in.

Bij Go Ahead Eagles stond Bart Vriends in de basis. De verdediger is bij FC Utrecht een succesvol jeugdspeler geweest, evenals Erik Cummins die bij de Deventenaren op de bank begon. De trainer van Go Ahead Eagles, Foeke Booy, heeft ook een sterke band met FC Utrecht. Hij is er immers speler, trainer en technisch directeur geweest.

Spectaculair begin
De wedstrijd was nog maar net begonnen of Go Ahead Eagles kreeg een grote kans via de doorgebroken Jarchinio Antonia. FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter redde uitstekend met de voeten. Een paar minuten later brak Oar op links door en bereikte bijna de achterlijn. Hij zette zeer goed voor op de vrijstaande Cedric Badjeck. Deze bedacht zich geen moment en tikte de bal in het doel: 0-1.

Gelijkmaker
Hoewel FC Utrecht na het doelpunt het beste van het spel had, maakte Go Ahead Eagles na bijna een kwartier spelen gelijk. Jeffrey Rijsdijk scoorde na een flitsende uitval, die over veel schijven liep en waar geen Utrechter aan te pas kwam.

Daarna gebeurde een tijdlang niet veel. Beide ploegen leden veel balverlies. Een fraai schot van Antonia vanaf de rand van het strafschopgebied ging net over het Utrechtse doel. Na een half uur spelen verslikte Kai Heerings zich in zijn eigen bewegingen en gaf Erik Falkenburg vrij baan. Zijn schot werd kundig gestopt door Ruiter.

Aan de andere kant schoot Jens Toornstra over. Even later kreeg hij nog een grote kans omdat Mark van der Maarel snel een vrije trap nam, maar hij werd teruggefloten voor buitenspel. Aan het eind van de eerste helft ondernam Falkenburg nog een doelpoging na een voorzet van Xander Houtkoop.

Tweede helft
In het begin van de tweede helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd. FC Utrecht kreeg kansen via Badjeck, Heerings, Adam Sarota en Timothy Derijck. Ruiter stopte met moeite een afstandsschot van Deniz Türüç.

Strafschop
In de 73e minuut kreeg FC Utrecht een strafschop tegen omdat Van der Maarel Houtkoop in het zestienmetergebied ten val bracht. Jop van der Linden verzilverde de penalty en Go Ahead Eagles kwam daarmee op voorsprong.

In de daarop volgende minuten konden de Deventenaren de voorsprong uitbouwen, maar dat lukte niet. Eerst redde Ruiter stijlvol op een schot van Rijsdijk en kort daarna kopte de volkomen vrij voor het doel staande Falkenburg naast.

Vlak voor tijd redde Ruiter met zijn vingertoppen op een schot van Türüç. Een wanhoopsoffensief van FC Utrecht leverde nog kansen op voor Timothy Derijck en Yassin Ayoub. Het mocht niet baten: het bleef 2-1 voor Go Ahead Eagles.


Go Ahead Eagles - FC Utrecht (1-1) 2-1

Toeschouwers: 7.538

Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer

Scoreverloop:
0-1 4’ Cedric Badjeck
1-1 14’ Jeffrey Rijsdijk
2-1 74’ Jop van der Linden

Geel: 
10’ Tommy Oar
58’ Timothy Derijck
73' Mark van der Maarel

Opstelling Go Ahead Eagles: Eloy Room; Schmidt, Bart Vriends, Jop van der Linden (c), Xandro Schenk; Jarchinio Antonia, Sjoerd Overgoor (88’ Mawouna Amevor), Deniz Türüç, Xander Houtkoop (88’ Joey Godée); Jeffrey Rijsdijk (90+4’ Lars Lambooij), Erik Falkenburg.

Opstelling FC Utrecht:
 Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Timothy Derijck, Kai Heerings, Gévero Markiet; Mark Diemers, Jens Toornstra (c), Yassin Ayoub; Adam Sarota (82’ Romano van der Stoep), Cedric Badjeck, Tommy Oar.