FC Utrecht heeft de uitwedstrijd tegen SC Cambuur met 3-1 verloren. FC Utrecht begon goed en kwam met 0-1 voor door een vroeg doelpunt van Yassin Ayoub. De Friese doelpunten werden alle drie in de tweede helft gemaakt. De doelpuntenmakers waren Michiel Hemmen, Erik Bakker en Marcel Ritzmaier.

Het was bijna 14 jaar geleden dat FC Utrecht in Leeuwarden tegen SC Cambuur speelde. In een bijzonder spectaculaire wedstrijd werd het destijds 4-3 voor de Friezen. Toen werd nog op echt gras gespeeld, nu ligt er kunstgras in het Cambuurstadion.

Omdat bij FC Utrecht Gévero Markiet en Tommy Oar wegens blessures afwezig waren, stonden Mark van der Maarel en Gyliano van Velzen net als vorige week tegen NAC Breda in de basis. Het was verheugend dat Kenny Teijsse weer hersteld is van een langdurige blessure. Hij begon op de bank. Voor Mark Diemers was het een terugkeer op het oude nest. De wisselspeler van FC Utrecht heeft immers, net als Bob Schepers overigens, bij SC Cambuur de jeugdopleiding doorlopen. Aan de andere kant stond bij SC Cambuur de bij FC Utrecht opgeleide Ramon Leeuwin in de basis.

Aftastend naar 0-1
FC Utrecht en SC Cambuur begonnen aftastend aan het duel. Beide ploegen waren even vaak aan de bal. In de tiende minuut zette Yassin Ayoub FC Utrecht op voorsprong na een corner op links van Jens Toornstra. Uit de corner ontstond een scrimmage voor het Friese doel waar Dave Bulthuis en Kai Heerings bij betrokken waren. De bal kwam nog tegen de onderkant van de lat, maar uiteindelijk scoorde Ayoub.

SC Cambuur sterker
Na het doelpunt stroopte SC Cambuur de mouwen op, nam het heft in handen en speelde opportunistisch. Met name Jody Lukoki was een plaaggeest voor de Utrechtse verdediging. Linksback Dave Bulthuis had zijn handen vol aan hem. SC Cambuur kreeg veel kansen, maar wist de goed opgezette aanvallen niet af te ronden. FC Utrecht bleef op de been omdat doelpogingen van Michiel Hemmen, Bakker en Ritzmaier mislukten.

Tweede helft
Na rust ging SC Cambuur op dezelfde voet verder en domineerde met veel vechtlust het duel. FC Utrecht kwam er niet meer aan te pas. Het was dan ook verdiend dat na ruim een uur spelen Michiel Hemmen de gelijkmaker, uit een scherpe voorzet van uitblinker Lukoki, achter de deze keer in het zwart gestoken FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter tikte.

Alle hens aan dek
Na de gelijkmaker probeerde FC Utrecht uit alle macht te voorkomen dat SC Cambuur op voorsprong kwam. FC Utrecht bleef lang overeind, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven. In de tachtigste minuut zette Erik Bakker SC Cambuur op voorsprong met een mooie boogbal die tergend langzaam over de Utrechtse doellijn rolde.

In de extra speeltijd trok FC Utrecht massaal naar voren om de gelijkmaker te scoren. Het lukte bijna met een kopbal van Jacob Mulenga. Meteen daarna maakte Marcel Ritzmaier gebruik van de afwezigheid van de Utrechtse verdedigers. Met een prachtige stift maakte hij het derde doelpunt voor SC Cambuur.

Slechte wedstrijd
SC Cambuur won verdiend van een slecht spelend FC Utrecht. Dat FC Utrecht geen vuist kon maken kwam in eerste instantie door het goede voetbal van de Friezen, maar ook omdat een aantal FC Utrecht-spelers ver onder hun niveau speelden. Jan Wouters constateerde na afloop dat enkele van zijn spelers door de mand waren gevallen.

Geel:
50’ Mark Diemers
52’ Kai Heerings
59’ Ramon Leeuwin
86’ Mohamed El Makrini

Opstelling SC Cambuur Leeuwarden: Leonard Nienhuis; Lucas Bijker, Ramon Leeuwin (c), Martijn van der Laan, Wout Droste; Erik Bakker (90+2’ Paco van Moorsel), Mohamed El Makrini; Jody Lukoki (89’ Oliver Feldballe), Marcel Ritzmaier, Michiel Hemmen, Kevin Brands (83’ Alexander Christovao).

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Timothy Derijck, Kai Heerings, Dave Bulthuis; Johan Mårtensson (45+1‘ Mark Diemers), Yassin Ayoub, Jens Toornstra; Cedric van der Gun (c), Steve de Ridder (69’ Kenny Teijsse), Gyliano van Velzen (60’ Jacob Mulenga).