DOORN - Normaal gesproken trainen de speelsters van FC Utrecht Vrouwen op voetbalschoenen en met een bal op een grasmat. Woensdag kreeg het team van trainer Jürgen Schefczyk heel andere oefeningen voor haar kiezen. De dames genoten in de Hogeschool voor Modemanagement (TMO) in Doorn van een interactieve training van Kill Your Darlings, waarbij teambuilding voorop stond.

Het decor is wat sober: het team zit in een kring in een grote hal die doet denken aan een gymzaal, maar dan een zonder rekstokken, volleybalnetten en touwen om in te klimmen. De rode, gele, groene en blauwe shirts die de dames van FC Utrecht Vrouwen tijdens verschillende oefeningen moeten dragen, zorgen echter voor de nodige kleur. Elke kleur staat voor een ander karakter. Zo staat geel voor: ’ik heb veel ideeën en weet dat het linksom of rechtsom wel goed komt’. Dominique van Wensveen (foto) draagt zo’n geel shirt.

”Ik heb mezelf echt leren kennen”, zegt de negentienjarige speelster tegen Voetbal Centraal. ”Al is het wel anders dan de vorige keer.” Die vorige keer was in juli 2012. Toen kreeg de selectie van FC Utrecht Vrouwen dezelfde training, maar sindsdien zijn er veel nieuwe gezichten bijgekomen in de Domstad. ”We werken natuurlijk samen tijdens trainingen en wedstrijden, maar op deze manier leren we elkaar nog beter kennen en begrijpen. En het is leerzaam”, vertelt Van Wensveen enthousiast.

Voor de aanvalster is het sowieso een training waar ze een goed gevoel aan overhoudt. Zij won het spel Who wants to be a Millionair - waarbij samenwerken én concurreren centraal stonden - en kreeg van haar groepsgenoten het fictieve bedrag van een miljoen toegewezen. ”Ze gaat het geld investeren en dan volgend jaar ook zo’n training als vandaag organiseren”, aldus haar groepsgenoten, die stiekem hopen dat zij dan met het 'geldbedrag' naar huis mogen.

Valkuilen en teambelang

Of er weer zo’n training komt, ligt onder meer aan Mirjam van den Bosch, de eigenaresse van trainingsbureau Kill Your Darlings, het bedrijf achter deze bijzonder dag. ”Mensen schrikken wel eens tijdens zo’n training”, legt Van den Bosch uit. ”Dan blijkt uit de testjes dat ze eigenlijk een heel andere karakter hebben dan ze zelf denken.” Dat is een voordeel, volgens de trainster. ”Als iemand weet wat zijn valkuilen zijn, kan die persoon daar in een lastige situatie op reageren door zijn sterke kanten te benutten.”

De dames van de Domstedelingen moeten deze training dan ook goed benutten, vindt Van den Bosch. ”Zeker in topsport moeten ze doelen stellen”, legt ze uit. ”Als sporter wil je prijzen winnen en de beste zijn. Bij voetbal heb je daar een team voor nodig.” Een team bestaat volgens de trainster niet uit allemaal dezelfde karakters. ”Dat blijkt wel uit de variëteit in kleuren shirts bij de dames. En toch is dit een team.”

”Wij moeten het van elkaar hebben”

Trainer Jürgen Schefczyk draagt een rood t-shirt - ’ik weet waar het naar toe moet en ik ga dat ook doen’ - en is groot voorstander van deze bijzondere training. ”Ik lees vaak dat teambuilding tot stand komt in het veld”, zegt de oefenmeester. ”Een veelgehoorde kreet is dat iedereen binnen een team hetzelfde moet zijn. Nou, dat is niet zo. Je hebt ook met mensen te maken in een groep.” Volgens Schefczyk maakt dat teambuilding ontzettend interessant, maar tegelijkertijd ingewikkeld.

Dat juist FC Utrecht Vrouwen deze training krijgt, is niet zonder reden. ”Wij moeten het van twee dingen hebben”, zegt de trainer. ”Dat is in de eerste plaats onze speelwijze. Daarnaast is samenwerken voor ons ontzettend belangrijk. Meer dan voor andere ploegen in de BeNe League.” Schefczyk wenst dan ook dat zijn speelsters de oefeningen van Van den Bosch meenemen naar situaties bij FC Utrecht. ”En uiteindelijk hoop ik dat deze bijdrage een positieve bijdrage levert aan het teamproces.” Dat is dan met dank aan rood, geel, groen en blauw.

TEKST: Frank Bussink
BRON: www.voetbalcentraal.nl  
FOTO: Remko Kool

Kill Your Darlings trainingen is een initiatief van eigenaresse Mirjam van den Bosch die dit concept in 2012 heeft opgezet. Mirjam verzorgt workshops en teambuildingdagen voor onder andere sportteams en bedrijven. Ook interesse voor een teambuildingtraining van Kill Your Darlings? Voor meer informatie kun je contact zoeken via info@kydtrainingen.nl of binnenkort terecht op de vernieuwde website http://www.kydtrainingen.nl/.