FC Utrecht heeft met moeite de vierde ronde van de KNVB beker bereikt door met 1-2 van Kozakken Boys te winnen. Kozakken Boys kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Arief Irilmazbilek. In de tweede helft maakte Jacob Mulenga gelijk. In de eerste helft van de verlenging scoorde Jens Toornstra de winnende goal.

FC Utrecht nam het in de derde ronde van de KNVB beker in Werkendam op tegen Kozakken Boys. Kozakken Boys is een van de sterkste amateurclubs. Ze staan momenteel bovenaan in de zaterdag Topklasse en wonnen afgelopen zaterdag nog met 1-3 van de huidige algemeen amateurkampioen Katwijk.

Bij FC Utrecht was Tommy Oar weer hersteld van een blessure aan zijn rug. Hij stond weer in de basiself van trainer Jan Wouters, evenals Jacob Mulenga. De achterhoede bestond uit Gévero Markiet, Timothy Derijck, Mark van der Maarel en Dave Bulthuis. Kai Heerings, die normaal centrale verdediger is, was doorgeschoven naar het middenveld. Bij de thuisploeg stonden twee oud-profvoetballers in de basis: Theo Lucius, die ook bij FC Utrecht speelde, en Danny Buijs. FC Utrecht speelde weer in het geel-zwarte bekertenue. Het duel begon een kwartier te laat, omdat de spelersbus van FC Utrecht in de file had gestaan.

Eerste helft
FC Utrecht nam vanaf het begin het initiatief en zette Kozakken Boys onder druk. In de derde minuut ging een afstandsschot van Jens Toornstra net naast. Even later legde Toornstra vanaf de achterlijn de bal terug op Steve De Ridder. Een uitgestoken been van een Werkendammer voorkwam dat De Ridder scoorde. Kort daarna ging een vrije trap van Toornstra over.

De eerste aanval van Kozakken Boys leverde een hachelijk moment op voor FC Utrecht, omdat Timothy Derijck Danny Buijs in het strafschopgebied wegduwde. Scheidsrechter Erik Braamhaar vond het geen strafschop waard.

FC Utrecht viel weer aan en kreeg kansen. Een afstandsschot van Kai Heerings ging over, evenals een kopbal van Jacob Mulenga uit een voorzet van Toornstra. Na ruim een kwartier spelen zette Heerings goed door. Zijn schot ging via een verdediger van Kozakken Boys naast.

Voorsprong Kozakken Boys
Bij een van de spaarzame aanvallen van de thuisploeg dacht de Utrechtse verdediging aan buitenspel en bleef staan. Braamhaar liet doorspelen. De bal kwam via Ismaïl Yildirim bij Arief Irilmazbilek en het was 1-0. Kozakken Boys maakte bijna 2-0, maar een hard schot van Leon Bot na een afgeslagen corner trof geen doel. De ruststand was 1-0.

Gelijk
Ook na de rust had FC Utrecht het meeste balbezit. Mulenga reageerde attent bij een terugspeelbal, maar Kozakken Boys-doelman Mathijs Donatz was hem net te snel af. Mulenga kreeg nog een kans en Timothy Derijck kopte over uit een corner van Toornstra. Na ruim een uur spelen werd Toornstra net binnen het strafschopgebied onderuit gehaald. Braamhaar liet doorspelen. Kort daarna brak Mulenga de ban en scoorde vanaf de rand van het strafschopgebied via een Werkendams’ been de gelijkmaker.

FC Utrecht probeerde daarna uit alle macht op voorsprong te komen. Kansen van De Ridder en Mulenga leverden niets op en Toornstra schoot een vrije trap keihard op het houtwerk. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd kregen De Ridder en Toornstra kansen. Hun schoten gingen net over en naast. Het bleef 1-1 en een verlenging was het gevolg.

Verlenging
De eerste verlenging was nog maar net begonnen toen Toornstra na goed doorzetten het bevrijdende doelpunt voor FC Utrecht maakte. Daarna gebeurde er niet zo veel meer. De thuisploeg kon door vermoeidheid geen vuist meer maken tegen de profs. FC Utrecht hield de 1-2 vast. Het was een moeizame overwinning, maar de vierde ronde van de KNVB beker was bereikt.

Karakteristieken

Scheidsrechter: Eric Braamhaar

1-0 27’ Arief Irilmazbilek
1-1 63’ Jacob Mulenga
1-2 94’ Jens Toornstra

Geel:
24’ Mark van der Maarel