FC Utrecht had zaterdagvanavond in Stadion Galgenwaard de primeur met doellijntechnologie in het Nederlands betaald voetbal. In de wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade, die in 3-3 eindigde, werd voor de eerste keer het zogeheten HawkEye-systeem ingezet.

Voorafgaand aan de wedstrijd was veel media in Stadion Galgenwaard aanwezig om de presentatie van het systeem bij te wonen. Na de presentatie van diverse beleidsbepalers van de KNVB begaven de aanwezige media zich, gezamenlijk met scheidsrechter Danny Makkelie, naar het veld om het systeem aldaar te testen. Op beide doelen werkte het systeem, zodat het vanavond zijn vuurdoop kon ondergaan.

Tijdens de wedstrijd deden zich geen situaties voor waarin het systeem geraadpleegd diende te worden. Wellicht dat de doellijntechniek in de komende tien thuiswedstrijden van FC Utrecht, waarin het systeem ook gebruikt wordt, uitsluitsel moet geven bij een discutabel moment.

FC Utrecht is verheugd de technologie te faciliteren in Stadion Galgenwaard. “Vanavond was een historisch moment voor het Nederlandse voetbal en voor FC Utrecht in het bijzonder”, aldus Wilco van Schaik. “We zijn trots dat wij als club zijn uitgekozen om dit systeem te testen.”