Yassin Ayoub plaatste zich maandagavond met Nederland Onder 19 na een 1-0 overwinning op Duitsland voor het Europees kampioenschap dat in de maand juli wordt gehouden in Litouwen. Het winnende doelpunt viel pas in de extra tijd van het duel.

“Een gekkenhuis in de kleedkamer?”, zegt Ayoub, gevraagd naar de euforie na afloop. “Nou, dat viel eigenlijk wel mee. Iedereen was moegestreden, we moesten echt strijden tot de laatste minuut. Maar, natuurlijk is iedereen hartstikke blij. Dit is een echte teamprestatie.”

De jonge voetballers van Nederland Onder 19 moesten letterlijk tot de laatste minuut knokken om het EK-ticket veilig te stellen. “Zeker weten”, zegt Ayoub, die in 2011 met Nederland Onder 17 Europees kampioen werd in Servië. “We scoorden pas in de 92ste minuut, maar moesten ook daarna nog vol gaan. We moesten echt vechten tot de 94ste minuut. Toen was daar gelukkig het verlossende fluitsignaal.”

Het was geen gemakkelijke wedstrijd voor de ploeg van KNVB-coach Wim van Zwam. “De wedstrijd was behoorlijk in evenwicht”, schetst Ayoub een beeld van de verhoudingen tussen Nederland en Duitsland. “Naar mate de wedstrijd vorderde, ontstond er veel ruimte aan beide kanten. Uiteindelijk maakten wij het best gebruik van deze ruimte, wat leidde tot het winnende doelpunt.”

“Zelf speelde ik lekker”, kijkt de middenvelder van FC Utrecht tevreden terug op zijn eigen optreden. “Ik kon veel ballen veroveren en de spitsen een aantal keer wegsteken, waar wat kansen voor ons uitkwamen. Maar goed, dat is ook mijn taak. Het ging goed.”

Vooruitkijken op het Europees kampioenschap, dat in juli plaatsvindt in Litouwen, doet Ayoub nog niet. “Ik weet nog niet exact wat er gaat gebeuren. Straks meld ik mij weer bij FC Utrecht om aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen en de voorrondewedstrijden van de Europa League te beginnen.”