FC Utrecht heeft met 2-1 gewonnen van sc Heerenveen en hiermee de finale van de play-offs voor deelname aan de Europa League bereikt. Jens Toornstra maakte de beide Utrechtse doelpunten, één in de eerste helft en de andere in de tweede helft. Voor sc Heerenveen scoorde Mark Uth vlak voor het eindsignaal.

FC Utrecht trad vanmiddag voor de derde keer binnen 15 dagen aan tegen sc Heerenveen. De vorige twee keer waren uitwedstrijden en werden door FC Utrecht gewonnen. Vandaag stond de tweede wedstrijd in de play-offs op het programma. Vooraf gaf FC Utrecht-hoofdtrainer Jan Wouters aan dat FC Utrecht het eigen spel zou spelen en voor de overwinning zou gaan. FC Utrecht en sc Heerenveen begonnen de wedstrijd met dezelfde spelers als afgelopen donderdag.

Vroege goal
FC Utrecht zette sc Heerenveen vanaf de eerste minuut onder druk. Het had al in de tweede minuut een strafschop kunnen krijgen, toen Nana Asare op de hand van een Heerenveen-verdediger schoot. Scheidsrechter Pol van Boekel liet echter doorspelen. Een minuut later ging een poeier van Dave Bulthuis naast de kruising van het Friese doel. In de negende minuut kreeg FC Utrecht een vrije trap op ongeveer 25 meter van het doel van sc Heerenveen, omdat Tommy Oar op zijn hakken was getrapt. Jens Toornstra schoot de vrije trap in één keer als een streep achter Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt. Een prachtig doelpunt. De Bunnikside begon vervolgens ‘Wij gaan Europa in’ te scanderen.

FC Utrecht ging door met aanvallen. In de elfde minuut werd Cedric van der Gun vrijgezet voor het Friese doel. Nordfeldt stopte zijn schot en de terugspringende bal kwam bij Nana Asare terecht. Asare zette voor op Jacob Mulenga, maar de kopbal van Utrechts topscorer leverde slechts een corner op. Kort daarna kreeg Mulenga tot zijn verrassing de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten. Hij schoot meteen, maar Nordfeldt redde.

Na ruim een kwartier spelen leefde sc Heerenveen op en werd het gevaarlijk via Yassine El Ghanassy en Alfred Finnbogason. FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter reageerde alert toen Finnbogason voor hem opdook. Even later appelleerde El Ghanassy voor een penalty toen hij bij een aanval van sc Heerenveen in het strafschopgebied ten val kwam. Van Boekel zag hier geen overtreding in.

Tweede helft
Kort na rust gaf Johan Mårtensson een uitgekiende diepe bal op Van der Gun, die doorliep en in de korte hoek schoot. Nordfeldt voorkwam ten koste van een corner dat Van der Gun scoorde. Even later liep Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw de bal bijna in zijn eigen doel na een voorzet van Toornstra. FC Utrecht kreeg na een uur spelen twee mooie kansen. Eerst schoot Mulenga naast op aangeven van Asare. Daarna gaf diezelfde Mulenga vanaf 25 meter een mooie boogbal die op het dak van het Heerenveen-doel terecht kwam. Even later onderschepte Ruiter een schot van Finnbogason en schoot El Ghanassy op twee meter afstand van het doel hoog over.

Na ruim een uur spelen zetten Mulenga en Duplan een prachtige aanval op, die Mark van der Maarel afrondde met een schot in het zijnet. Kort daarna kopte Gouweleeuw bijna in zijn eigen doel, maar doelman Nordfeldt wist de bal nog net uit het doel te houden. Daarna kregen Johan Mårtensson, Toornstra en Tommy Oar kansen om een doelpunt te maken. Oar scoorde in eerste instantie wel, maar zijn doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd.

Tweede doelpunt Toornstra
In de 82e minuut gaf Van der Maarel een voorzet die via de arm van Mulenga bij Toornstra terechtkwam. Toornstra bedacht zich geen moment een schoot de 2-0 binnen. Van Boekel keurde de treffer, ondanks Fries protest, goed. Vlak voor tijd was het bijna 3-0 geworden toen Mike van der Hoorn keihard op het Friese doel kopte na een vrije trap van Toornstra. Het werd echter 2-1, omdat Mark Uth na enig flipperkastvoetbal in het Utrechtse strafschopgebied de eindstand op het scorebord zette.

Finale play-offs
FC Utrecht heeft de finale voor de play-offs bereikt en gaat met FC Twente in twee wedstrijden uitmaken wie zich plaatst voor de Europa League. De eerste wedstrijd begint aanstaande donderdag om 20.45 uur in Enschede.

Geel:
81’ Ramon Zomer
84’ Jeffrey Gouweleeuw
86’ Marten de Roon

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Mike van der Hoorn, Jan Wuytens, Dave Bulthuis; Nana Asare, Johan Mårtensson (78’ Kai Heerings); Jens Toornstra, Jacob Mulenga, Cedric van der Gun (66’ Edouard Duplan), Tommy Oar.

Opstelling sc Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt; Pelé van Anholt, Jeffrey Gouweleeuw, Ramon Zomer, Jukka Raitala; Lucás Marecek (46’ Rajiv van la Parra), Marten de Roon; Hakim Ziyech (74’ Mark Uth), Joey van den Berg; Alfred Finnbogason, Yassine El Ghanassy (81’ Luciano Slagveer).