FC Utrecht O19 heeft zich ten koste van FC Groningen geplaatst voor de halve finale van de beker. Na 90 minuten stond er een 2-2 stand op de borden. Mike Havekotte was de gevierde man na het stoppen van twee strafschoppen in de beslissende penaltyreeks. In de halve finale wacht een uitwedstrijd tegen RJO/FE Feyenoord A1.Al twee keer eerder troffen de beide teams zich vandaag, maar dat was voor de competitie. Vandaag, in de ¼ finale in het toernooi om de Nike Cup, was het de 3e keer. En zoals vaker staan bekerwedstrijden geheel op zich. Het is winnen en doorgaan of verliezen en afvallen.

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd. Zij zaten fel op de bal, gaven druk naar voren en wilden duidelijk als eerste scoren. Dat lukte ook, want al in de 1e minuut was het 0-1. Helaas voor de gasten gemaakt in buitenspelpositie. Na ruim een kwartier spelen kwam Utrecht wat beter in het spel. De mannen van trainer Robin Pronk vonden steeds beter hun draai, gingen ook meer voetballen en namen zo het initiatief over. Het resulteerde in een goede kans voor Aleksandar Bjelica, die een goed genomen corner van Nassir el Aissati op het dak van het doel kopte. En daarna was het Jerry Geurtsen, die de afvallende bal uit een vrije trap op de lat schiet. Daar kwam Groningen met de schrik vrij.

De wedstrijd ging redelijk gelijk op in het 1e bedrijf. Toch wisten de gasten de score te openen. Daar moest echter eerst een grote kans voor de gastheren aan vooraf gaan. Hamza Boukhari weet goed om te schakelen en gaat op de Groningse doelman af. Zijn schot wordt jammer genoeg tot corner verwerkt en hieruit ontstaat een levensgrote 100% kans, die eigenlijk in een goal omgezet moest worden. Maar dat gebeurde niet. De goal viel aan de andere kant. Het staat aan Utrechtse kant verdedigend niet goed bij een Groningse corner en Jafar Arias weet de bal vrij simpel binnen te werken. Utrecht antwoordt vrijwel direct via Sean Klaiber. Maar zijn goal wordt wegens buitenspel afgefloten. Toch lukt het om nog voor rust langszij te komen. Een zeer goed en geduldig uitgevoerde aanval eindigt via een assist van Cedric Badjeck bij Romano van der Stoep. Hij weet het net te vinden en beide ploegen gaan met een 1-1 stand aan de thee.

In de rust wordt nadrukkelijk gewezen op het winnen van de 2e bal op het middenveld. Als we daartoe in staat zijn, aldus de coach, kunnen we de wedstrijd naar ons toe trekken. Het beeld in het 2e bedrijf is vergelijkbaar met dat in het 1e. Er zijn kansen over en weer en het zijn wéér de gasten die de leiding nemen. Daar is wel een ongelukkige verdedigende actie voor nodig, waardoor de bal pardoes voor de voeten van Richairo Zivkovic valt. Hij weet wel raad met dit buitenkansje en schiet in de 64e minuut fraai binnen. Maar lang duurt deze voorsprong niet, want 7 minuten later staat het weer gelijk. Hiervoor is Nassir el Aissati verantwoordelijk. Ietwat fortuinlijk schiet hij via een Gronings been de bal achter doelman Sietsma.

In de slotfase houdt doelman Mike Havekotte zijn ploeg in de race. In de dying seconds van de wedstrijd redt hij bekwaam op een Groningse uitbraak. De corner levert hen niets op, zodat na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Harry van Beek meteen aan de strafschoppenserie kan worden begonnen. Inderdaad, geen verlenging dus. In deze serie toont de Utrechtse ploeg zich koelbloediger dan de Groningers. Het wordt spannend als bij een tussenstand van 3-1 voor FC Utrecht FC Groningen 2 keer raak schiet en FC Utrecht 2 x mist. Het wordt om en om een strafschop nemen en Hamza Boukhari schiet zonder dralen penalty nummer 6 binnen, waar Thijs Gerlofs namens FC Groningen mist. Vreugde alom en loon naar werken voor de Utrechters.

FC Utrecht O19 gaat door naar de ½ finale, waarin het in Rotterdam moet aantreden tegen RJO/FE Feyenoord O19. Naar een speeldatum moet nog worden gezocht, want het programma is overvol. De andere ½ finale gaat tussen PSV O19 en Ajax A2.

FC Utrecht O19 – RVO FC Groningen/Cambuur A1   2-2 (Utrecht wns 4-3)
41’          0-1 FC Groningen/Cambuur
45’          1-1 Romano van der Stoep
64’          1-2 FC Groningen/Cambuur
71’          2-2 Nassir el Aissati