Jürgen Schefczyk, perspectief te over bij FC Utrecht Vrouwen

24 januari 2013

Goed, een nieuwe competitie. Tegenstanders heten Club Brugge en Zulte Waregem in plaats van Ajax en FC Twente. Dus? Jürgen Schefczyk vindt de BeNeLeague B even goed mooi. Ook als niet om de titel wordt gestreden, wil FC Utrecht Vrouwen beter worden. “Wie Belgische clubs zwak noemt, zag ze nog nooit voetballen.”

“Kijk. Mijn eigen domein.” Alsof hij over luttele tellen daadwerkelijk een heiligdom betreedt, zo enthousiast zwaait Schefczyk de deur van een van de kleedkamers van Sportcomplex Zoudenbalch open. Dan stapt hij over de drempel. Welkom in het onderkomen van de mannelijke kant van de technische staf. Het geheel ziet er uit als iedere andere kleedkamer van een amateurclub – wat het ook daadwerkelijk is – maar dat mag de pret niet drukken. “Het is niet zo’n fraai en luxe hokje”, erkent de trainer. “Dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Ik heb niet veel nodig om tevreden te zijn. Het bevalt me gewoon ontzettend goed hier en ik zit prima op mijn plek. We willen er met de technische staf, alle speelsters en iedereen die bij het team betrokken is iets moois van maken.”

Blijven ontwikkelen

Het is iets voor half vijf, dinsdagmiddag. Schefczyk en zijn voetbalsters bereiden zich ook op deze dag voor op de start van de BeNeLeague B. Tot twee weken geleden genoten ze van hun vakantie. Uiteraard kregen ze opdracht wel in beweging te bleven. Dat deed de oefenmeester zelf ook. Traditiegetrouw ging hij op wintersport, het voetbal liet hij even voor wat het was. Nu hij weer bijna dagelijks de gang naar zijn vertrouwde kleedkamer maakt, prijst hij zich gelukkig dat hij bij FC Utrecht Vrouwen werkt. Zijn meiden zijn even gretig als voor de winterstop. “Ik zou graag willen blijven”, zegt hij midden in zijn zoektocht naar zijn warme muts en ondershirt. “Vrouwenvoetbal bevalt me prima. De cursus die we in het begin hebben gehad met de KNVB in Spanje was leuk, de korte lijntjes met de bondscoach zijn een voordeel. Daarnaast maken we ons op voor een unieke grensoverschrijdende competitie. Dat wordt een enorme ervaring.”

Voor FC Utrecht Vrouwen bestaat de tweede seizoenshelft uit voetballen in de BeNeLeague B en dus strijden om een ticket voor de BeNe Supercup. Het team werd zevende in de BeNeLeague Orange en moet het nu opnemen tegen de minst sterke ploegen van Nederland en België. De doelstellingen van Schefczyk blijven, ongeacht de andere competitie, hetzelfde: niet te veel kijken naar de tegenstander, eerst uitgaan van eigen kracht. “Je moet altijd weten hoe je tegenstander in elkaar zit, maar ik vind het nog altijd het allerbelangrijkste te weten hoe je zelf wilt voetballen”, verklaart hij vanaf de bank in zijn kleedkamer. “Deze meiden hebben nog genoeg te doen met zichzelf. Dat is alleen maar positief. Ze willen nog zoveel beter worden. Ik ben er ook van overtuigd dat ze dat kunnen. We gaan in de tweede seizoenshelft hard werken om nog meer uit deze spelersgroep te halen.”

Experimenteren en verbeteren

Dezelfde doelstellingen, maar misschien wel een andere tactiek. FC Utrecht Vrouwen speelde in de voorbereiding op het huidige seizoen tegen Club Brugge en Lierse SK en heeft dus ervaring met tegenstanders uit de Belgische competitie. “Zij spelen vaak met twee spitsen”, weet Schefczyk. “Dat betekent dat wij met drie verdedigsters kunnen voetballen. Dat is niet makkelijk, want mijn centrale verdedigsters Hélène Heemskerk en Joniek Bonnes hebben het tot dusverre uitstekend gedaan.” Vanaf het eerste moment dat de trainer zich na de onderbreking weer in zijn spullen hees, kijkt hij dan ook naar de toekomst. “Het valt me op dat Myrthe Moorrees en Frédérique Bonink vanaf oktober grote stappen maken op de trainingen. Lopende de competitie wilde ik alleen niet teveel dingen uitproberen, zeker niet omdat we alle zeilen bij moesten zetten om goede resultaten te behalen. In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft was er weer een mogelijkheid om te variëren. Vandaar dat we aan het experimenteren zijn geweest.”

Een paar dagen voor de start van de BeNeLeague B is FC Utrecht Vrouwen er dan ook helemaal klaar voor. Club Brugge is de eerste tegenstander van de Domstedelingen. Die mogen zaterdag op naar bekend terrein. “Tijdens onze oefenwedstrijd verloren we op een ongelukkige manier”, weet Schefczyk nog. “Al moet ik wel zeggen dat we toen met 22 speelsters naar België zijn gegaan en veel hebben gewisseld. Voor rust vond ik ons de betere partij, daarna waren we gelijkwaardig. Ik zie dus mogelijkheden om direct goed te beginnen.” Dat wil niet zeggen dat zijn team haar tegenstander moet onderschatten. “Wie zegt dat de clubs uit België slecht zijn, heeft nog nooit een Belg zien voetballen. Ik vond onze Vlaamse tegenstanders erg fysiek. Het zou lichtzinnig zijn om te denken dat wij zaterdag de punten wel even op gaan halen, al denk ik wel dat wij uiteindelijk bij de eerste drie gaan. SC Telstar Vrouwen is voor mij titelfavoriet. Wij zitten hen echter wel op de hielen.”

Ongeveer anderhalve dag voor de aftrap van de BeneLeague B kijkt Schefczyk dan ook met vertrouwen vooruit. Na zijn korte wintersportvakantie popelde de trainer om weer te gaan voetballen, ook al was dat in de sneeuw. “Op de een of andere manier sneeuw het hier altijd in januari”, lacht de Duitser. “Ach, ik vind het prima. Ik weet nog dat ik er vorig jaar om deze tijd veel beroerder voor stond. Toen zat ik bij de amateurs en beloften van AGOVV Apeldoorn in de rats over mijn salaris. Het gaat nu in alle opzichten veel beter met me dan een jaar geleden.” Wie weet kan de trainer zijn komende twaalf maanden opnieuw een stukje mooier maken. Heeft hij toevallig nog goede voornemens? Het horloge van de oefenmeester geeft inmiddels een paar minuten voor vijf aan. De tijd dringt, maar lang hoeft Schefczyk niet te denken over zijn laatste antwoord. De rits van zijn trainingsjack gaat dicht. Op naar het veld. “Wel, het zou toch bijzonder mooi zijn als we de BeNeLeague B winnen”, stelt hij nog.

Maarten de Jong // Voetbal Centraal