Met 3-0 heeft FC Utrecht vanavond (zondag) verloren van PSV. De Utrechters konden niet voorkomen dat de Eindhovenaren tijdens de tweede helft drie keer tot scoren kwamen.

Heb je het over editie 2016/2017 van de wedstrijd PSV - FC Utrecht, dan kun je er eigenlijk niet omheen het te hebben over de 0-1. Of ja, over dat wat de 0-1 had moeten zijn. Een heerlijk lopende aanval van FC Utrecht is het. Soepel als een ballerina, doeltreffend als een scherpschutter. Alles zit erin, in die aanval. En raak is het.

Niet juichen
Maar juichen? Daar komt FC Utrecht niet echt aan toe. De vlag van de assistent-arbiter gaat de lucht in, scheidsrechter Dennis Higler fluit. Geen goal. Want: buitenspel. Maar: dat is het niet. En dus gaat een knappe voorsprong in rook op.

Een sterke eerste helft
Een verdiende goal was het bovendien, gelet op het veldspel. FC Utrecht mag dan gehavend zijn vanwege een schorsing, enkele blessures en een heersend griepvirus: de ploeg uit de Domstad doet het uitstekend in het Philips Stadion en PSV komt tijdens de eerste helft amper aan voetballen toe.

PSV maakt het verschil
Na de rust, in een tijdsbestek van drie minuten, maakt de regerend landskampioen het verschil. Vanuit een corner kopt Luuk de Jong de bal bij de verre paal binnen (1-0). En twee minuten later schiet Steven Bergwijn de bal met een droge schuiver tegen de touwen: 2-0. Hoewel FC Utrecht vanaf dat moment de moed bepaald niet in de schoenen laat zakken, komt een aansluitingstreffer er niet meer in Eindhoven. Sterker nog: diep in blessuretijd doet Marco van Ginkel nog een duit in het doelpuntenzakje: 3-0.

Venema’s Eredivisiedebuut
Even daarvoor is er voor Nick Venema een persoonlijk hoogtepunt. Want: de 17-jarige aanvaller uit Austerlitz maakt zijn eerste speelminuten in de Eredivisie. Het product van de FC Utrecht Academie vervangt kort voor tijd Richairo Zivkovic en daarmee is kort nadat Venema zijn Jupiler League-basisdebuut maakte ook zijn eerste Eredivisie-speeltijd een feit.

Volgende partij: FC Utrecht - PEC Zwolle
FC Utrecht speelt zaterdag in Stadion Galgenwaard tegen PEC Zwolle. Het duel met de Zwollenaren begint die dag in Utrecht om 20.45 uur. De kaartverkoop is inmiddels in volle gang. Tickets zijn verkrijgbaar in de FC Utrecht Fanshop en via internet.

PSV - FC Utrecht 3-0 (0-0)
53. Luuk de Jong 1-0
55. Steven Bergwijn 2-0
90+3. Marco van Ginkel 3-0

Gele kaarten: Joshua Brenet (PSV), Yassin Ayoub, Zakaria Labyad (FC Utrecht)

Toeschouwers: 33.400.

Scheidsrechter: Dennis Higler.