Grote opkomst bij RAC-bijeenkomst Talentherkenning

5 december 2013

Elf voetbalclubs aangesloten bij de RAC-samenwerking waren bij de bijeenkomst over talentherkenning.

De tweede bijeenkomst in het kader van de samenwerking tussen FC Utrecht, KNVB en de Ster RAC-verenigingen kende een grote opkomst. Deze samenwerking richt zich vooral op de ondersteuning aan voetbalverenigingen in de regio Utrecht. RAC Talentontwikkeling Midden-Nederland is een samenwerkingsverband tussen regionale amateurclubs en FC Utrecht.

Binnen de Utrechtse regio is meer winst te behalen in het doorontwikkelen van de jeugdopleiding van amateurvoetbalverenigingen. FC Utrecht en de KNVB hebben hiervoor een nieuw plan opgezet. Vanuit deze samenwerking zetten beide partijen in op voetbal– en clubontwikkeling, kaderontwikkeling en talentontwikkeling. Voor de laatste pijler heeft FC Utrecht een speciaal talentenplan geschreven. “Wij willen met dit plan een brug slaan tussen FC Utrecht en de regionale amateurclubs (RAC-clubs) waarmee wij samenwerken”, zegt Technisch Manager en Hoofd Opleidingen Henny Lee. “Wij zullen door middel van themabijeenkomsten een aantal belangrijke aspecten over het opleiden van jeugdvoetballers de revue laten passeren. Waarbij de voetbalverenigingen hun behoefte kenbaar kunnen maken en input kunnen geven. De basis van de jeugdopleiding, de D- E- en F- pupillen staat hierbij centraal, de kracht zit er vooral in dat verenigingen ook elkaar kunnen ontwikkelen.

De bijeenkomst voor de Ster-clubs werd bij V.V. De Meern gehouden. Alle Ster-clubs, sv ARC, V.V. De Meern, SV Houten, USV Hercules, R.K.S.V. Roda ’23, vv Sparta Nijkerk, usv Elinkwijk, SO Soest, sv Huizen en sv Argon, waren vertegenwoordigd met Technisch Jeugdcoördinatoren en jeugdtrainers. Het Utrechtse UVV was als nieuwe Ster RAC club voor het eerst in deze setting aanwezig.

Thema
Het thema van deze avond was Talentherkenning en Selectiebeleid. Na het welkomstwoord en felicitaties aan de nieuwe Ster RAC-vereniging UVV, door technisch manager en Hoofd Opleidingen Henny Lee. Nam de coördinator scouting van FC Utrecht, Jordy Zuidam, het woord. Het gaf een korte presentatie over de visie op selecteren en hoe FC Utrecht scout in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Hierna volgde de praktijk.

VV de Meern had de D1 en de D2 bereid gevonden om op deze avond een onderlinge wedstrijd te laten spelen. Na afloop van de wedstrijd werd, aan de hand van een aantal vragen over talentherkenning en selectiebeleid, in twee groepen verder gediscussieerd. Met een opkomst van meer dan 40 personen was dit wederom een geslaagde bijeenkomst.

Praktijk ondersteuning
Vanuit deze bijeenkomsten is er mogelijkheid tot ondersteuning in de praktijk. “FC Utrecht zal hiervoor een tweetal jeugdtrainers, Robert Roest en Claudio Braga, en de Assistent Hoofd Opleidingen Paul Voois, beschikbaar stellen”, vertelt Henny Lee. “Daarnaast zal de KNVB met een serviceteam (bestaande uit een KNVB Clubcoach en verenigingsadviseurs) een bijdrage leveren aan de eerder genoemde pijlers vanuit de samenwerking.“

Doordat FC Utrecht en de clubs nu samen gaan optrekken, kan de kwaliteit van de voetbalverenigingen in de regio Utrecht verhogen. De club stelt dan ook graag de expertise en trainers aan de aangesloten RAC-clubs ter beschikking, vertelt Technisch Manager en Hoofd Opleidingen Henny Lee. “Uiteindelijk heeft iedereen profijt van deze samenwerkingsovereenkomst. De voetbalverenigingen zijn beter in staat om talent op te leiden waardoor het niveau van de jeugdopleiding van de desbetreffende vereniging omhoog gaat. Het gevolg is dat talentvolle spelers op een hoger niveau de FC Utrecht Academie, de jeugdopleiding van FC Utrecht, kunnen instromen.

Volgende bijeenkomst
Een zelfde bijeenkomst wordt op 13 december bij de Utrechtse club DESTO gehouden voor de Utrechtse RAC-verenigingen in de A-categorie.

RAC Talentontwikkeling Midden-Nederland
RAC Talentontwikkeling Midden-Nederland is een samenwerkingsverband tussen regionale amateurclubs en FC Utrecht. Het project heeft als doel om talentvolle spelers op te sporen en te selecteren voor de jeugdopleiding van FC Utrecht. Daar kunnen de talenten zich verder ontwikkelen in een professionele omgeving. Alles met als doel om later door te stromen naar het eerste elftal van FC Utrecht.

Laatste nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres