FC Utrecht  heeft met 2-1 gewonnen van Heracles Almelo. De Utrechtse doelpunten werden in de eerste helft gemaakt door Jacob Mulenga en Juan Agudelo. Mikhail Rosheuvel scoorde in de tweede helft voor de Almeloërs.

Trainer Jan Wouters kon weer beschikken over Tommy Oar die vorige week geschorst was. Christian Dorda, die afgelopen zondag Oar als middenvelder verving, begon daardoor op de bank. Jacob Mulenga was weer basisspeler. Wouters zette alle kaarten op hem als spits, nu Steve De Ridder op de tribune moest plaatsnemen vanwege zijn ongelukkige rode kaart tegen ADO Den Haag.

Ten opzichte van vorig weekend had Heracles-trainer Jan de Jonge vier wijzigingen aangebracht in zijn basisopstelling. Verdedigers Jason Davidson en Jens Jurn Streutker speelden nu in de plaats van de overbelaste Jeroen Veldmate en de geschorste Milano Koenders, voormalig FC Utrecht-speler Simon Cziommer verving de niet helemaal fitte Thomas Bruns en spits Mark Uth stond op de plaats van Matthew Amoah.

Vlak voor de aftrap werd Cedric van de Gun in het zonnetje gezet omdat hij vorige week in zijn geboortestad Den Haag zijn honderdste competitiewedstrijd voor FC Utrecht had gespeeld.

Eerste helft
Reeds in de tweede minuut nam Iliass Bel Hassani een vrije trap voor Heracles. Na een aantal tussenstations kwam de bal uiteindelijk bij Bryan Linssen  terecht. Zijn fraaie steekbal belandde in de handen van doelman Robbin Ruiter. Een afstandsschot van Ben Rienstra ging over. Daarna nam FC Utrecht het initiatief over en trok ten aanval. Een schot van Jacob Mulenga werd half gestopt door Heracles-doelman Remko Pasveer. Pasveer redde weer toen Adam Sarota de terugspringende bal probeerde binnen te schieten.

Doelpunt Mulenga
In de negentiende minuut plaatste Jens Toornstra een vrije trap op links, ongeveer dertig meter van het doel, op het hoofd van Van der Gun. Pasveer redde zijn kopbal, maar Mulenga was er als de kippen bij en schoot de rebound binnen.

Daarna ging FC Utrecht op jacht naar de 2-0. Pasveer redde een schot van Sarota en Johan Mårtensson kreeg een kans, maar kon de bal net niet onder controle krijgen.
Na ruim een half uur spelen werd een curieus doelpunt van FC Utrecht afgekeurd door Van Sichem. De op de grond liggende Oar speelde de bal door de voeten van Pasveer, maar er was daarvoor blijkbaar een overtreding gemaakt.

2-0
Vlak voor rust kreeg FC Utrecht een vrije trap recht voor het Almelose doel, ongeveer 10 m vanaf de rand van het strafschopgebied. De precisietrap van Toornstra kwam op het hoofd van de voor de geblesseerd geraakte Van der Gun in het veld gekomen Juan Agudelo. Agudelo plaatste met een bekeken kopbal de bal in de verre hoek achter Pasveer en maakte hiermee zijn tweede doelpunt voor FC Utrecht.

FC Utrecht kreeg daarna nog twee kansen in de resterende minuten van de eerste helft. Eerst kopte Agudelo bijna raak na een geweldige solo van Matthieu Delpierre en daarna keerde Pasveer een schot van Toornstra, nadat Agudelo een voorzet van Oar naar hem had doorgekopt.

Tweede helft
De tweede helft begon slecht voor FC Utrecht. Bij het uitverdedigen raakte Tommy Oar met zijn schoen het hoofd van Johan Mårtensson. De Zweed moest met bebloed hoofd het veld verlaten. Achteraf bleek dat hij zijn neus had gebroken.

FC Utrecht bleef aanvallen en kreeg kansen via de voor Mårtensson in het veld gekomen Gyliano van Velzen en via Mulenga. Doelman Ruiter had niet veel te doen, maar moest na bijna een uur spelen een duikvlucht inzetten om een diagonaal schot van de Bryan Linssen te keren.

2-1
Hoewel FC Utrecht dominant was, kwam Heracles Almelo dichterbij met een doelpunt dat uit de lucht viel. Mikhail Rosheuvel kopte raak uit een voorzet van Jason Davidson.

Daarna was het weer FC Utrecht dat de klok sloeg. Pasveer maakte een afstandsschot van Oar onschadelijk en redde miraculeus met de voet op een schot van de bijna op de doellijn staande Mulenga.

In de zeventigste minuut had FC Utrecht eigenlijk een strafschop moeten krijgen toen Agudelo door Jens Jurn Streutker in het strafschopgebied onderuit werd getrokken en even later nog eens, toen een poeier van Oar tegen de hand van een Heracles-verdediger aankwam. Van Sichem liet beide keren echter doorspelen.

Overwinning
Hoewel Heracles in de laatste minuten van het duel nog even aanzette, bleef het 2-1 en boekte FC Utrecht een zeer nuttige overwinning. Het heeft nu 38 punten na 34 wedstrijden. De nacompetitie is ontlopen.

Geel:
35’ Robbin Ruiter
35’ Bryan Linssen
42’ Bart Schenkeveld
80’ Mark Diemers
85’ Ben Rienstra
90+1’ Thomas Bruns

Rood:
84’ Bart Schenkelveld (2x geel)

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Matthieu Delpierre, Kai Heerings, Dave Bulthuis; Adam Sarota (46’ Mark Diemers), Johan Mårtensson (50’ Gyliano van Velzen), Jens Toornstra, Tommy Oar; Cedric van der Gun (c) (36’Juan Sebastián Agudelo), Jacob Mulenga.

Opstelling Heracles Almelo: Remko Pasveer (c); Mike te Wierik, Bart Schenkeveld, Jens Jurn Streutker, Jason Davidson; Ben Rienstra, Iliass Bel Hassani (55’ Thomas Bruns), Simon Cziommer (82’ Joey Belterman); Mikhail Rosheuvel, Mark Uth (46’ Matthew Amoah), Bryan Linssen.